-- OGLAŠEVANJE --

VIDEO: Odmevni začetek: Pripraviti se moramo na neizbežno, od tega je odvisno …

-- OGLAŠEVANJE --

Ko so se v Trbovljah pred desetletjem in pol – takrat je nastal prvi Festival Speculum Artium – smejali poskusom vzpostavitve festivala, ki bo povezoval visoko tehnologijo in umetnost – “češ, kaj pa to sodi v Trbovlje?” – takrat je idejni oče te zgodbe – danes župan Zoran Poznič v mislih preslikal situacijo iz časov, ko so se ljudje posmehovali poskusom vožnje po železnih tirih. 

Frank Barnes in Compressorhead

Danes je prav Trbovlje mesto, kamor vsako leto pridejo najbolj priznani digitalni umetniki iz vsega sveta. To je tudi točka, kjer bo v petek zvečer koncert Compressorhead – skupine robotov, ki izvajajo komade The Ramones, AC/DC pa tudi svoj album avtorskih skladb že imajo. To je skupina, kjer pevec tehta dobrih 350 kilogramov in to je skupina, ki je nastopila pred 50.000 glavo množico na stadionu v Avstraliji tik pred skupino The Red Hot Chilli Peppers. Začelo se je pred dobrimi 15 leti z bobnarjem, ki se mu je po nekaj letih pridružil pevec in nato še basist. V kratkem se obeta, kot nam zaupa Frank Barnes, legendarni Berlinski umetnik iz ekipe ustvarjalcev benda, še en kitarist, ki bo skupaj s skupino poskrbel za nepozabno robotsko punk rock doživetje. POGLEJTE si kratek video skupine na trboveljskem odru (TUKAJ).

Poznič: Pripraviti se moramo na neizbežno

Zoran Poznič, župan Občine Trbovlje

“Pri letošnji izdaji opažam, da vizualna umetnost ne sledi več najnovejšim dognanjem na področju znanosti in tehnologije, kar se tiče vizualnih praks”, opozarja nekdanji direktor Delavskega doma Trbovlje in vodja organizacije festivala Zoran Poznič, ki je prepričan, da se moramo pripraviti na neizbežno. To je umetna inteligenca, ki bo zelo hitro vdrla v naša življenja. “Od tega, kako bomo to razumeli pa je – vsaj po mojem – odvisno preživetje naše civilizacije,” je odločen trboveljski župan, ki je s svojimi pogledi že pred politično kariero pričel z ustvarjanjem občine Trbovlje kot novomedijskega mesta.

Hrastniške lutkarice v sodelovanju z robotsko roko in s tiskalnikom natisnjeno lutko

Deus Machina Theater

Del letošnjega Speculum Artiuma, ki traja do konca tega tedna, bo tudi domači produkt. S 3D tiskalnikom so v Katapultu natisnili lutke, tokrat robotnico (hobotnico) in ribi ter iz njih ustvarili marionete. Maša Jazbec je v projektu poimenovanem Deus Machina Theater skupaj z Društvom marionetno gledališče Jurček iz Hrastnika pripravila neverjetno marionetno predstavo, kjer dve lutki upravljata izurjeni lutkarici, tretjo pa Jaskawina robotska roka. Zgodba, ki se dogaja v Savi in njenem porečju izvira iz Zasavja, izpostavlja pa še kako perečo problematiko. Neverjetna predstava, primerna za odrasle in otroke, bo na ogled v soboto ob 11. uri v kinodvorani DDT.

VIDEO: Speculum je odprt za obisk! Poglejte, kaj vse vas čaka!

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Svetovno znana imena v Zasavju zaradi slovenskega znanja

Lokalna ponudba za goste iz različnih strani sveta Po slavnostni otvoritvi v Delavskem domu Trbovlje, katere so se udeležili gostje iz 49 držav sveta, je...
-- OGLAŠEVANJE --