18 C
Trbovlje
sreda, 5. oktobra 2022
ZON.siAktualnoOd restavracije zdravih jedi do obnove planinskega doma pa lov na zaklad...

Od restavracije zdravih jedi do obnove planinskega doma pa lov na zaklad in nasmeh za čisto vse

Programsko obdobje, ki je bilo iz 6 podaljšano v 8 let. 23 operacij. Trije sektorji: ekonomski, javni in civilni po pristopu »od spodaj navzgor«. Tri zasavske občine: Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi. 4 javni pozivi. 10 novih delovnih mest in 7 novih turističnih produktov. To je v grobem strnjen izkupiček iztekajočega se obdobja 2014-2020, ki bo s tranzicijskim obdobjem trajal do 2023. Kaj vse se je ob tem postorilo, pa v nadaljevanju.

Prvi: turizem, župnija, gasilstvo, eko-založništvo

Veselo vzdušje v TIC Hrastnik

V sklopu 1. Javnega poziva je bilo odobrenih, izvedenih in tudi izplačanih pet operacij: TIC Hrastnik, Steklarna Hrastnik vabi v Zasavje, Revitalizacija javnih objektov Šentlambert, RSTARS in Novo rojstvo v skupni vrednosti skoraj 229 tisoč evrov. Zaživel je prenovljen TIC Hrastnik z bogatimi turističnimi vsebinami, preko turističnih ogledov v Steklarni Hrastnik so ponudili steklarsko dejavnost na vpogled in poskrbeli tudi za ohranitev sakralne dediščine, s tem, ko so prenovili Župnijski dom Šentlambert, izdali knjigo o zgodovini Župnije Šentlambert ter postavili piko na i še z izvedeno hortikulturno ureditvijo v njegovi okolici. Tudi gasilski dom v Šentlambertu je dobil svežo preobleko – novo fasado. Nekaj besed velja nameniti še RSTARS, v okviru katere je bilo vzpostavljeno medgeneracijsko središče za občane in društva, in sicer s kompletno prenovo samega objekta, Novo rojstvo pa se izkazuje skozi eko publikacijo v obliki lahkega branja, namenjena ljudem s posebnimi potrebami in eko pobarvanko Minka Pločevinka.

V drugem les, tehnologija, šola in socialno varstvo

2. javni poziv je bil razpisan samo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR sklada), preko tega pa so zaživele štiri operacije v skupni vrednosti slabih 249 tisoč evrov.

Ureditev okolice šole z urbanimi vrtički

Ideje so padle na plodna tla z vidika različnih področij; za namen oživitve mizarske tradicije je bil nabavljen nov stroj za CNC obdelavo lesa, 4.DRITL-VMR pa je posegel na razvoj novih izdelkov in storitev, ki temeljijo na uporabi novejših tehnologij, ki je bila tudi nakupljena v sklopu operacije. Trajnostna ureditev OŠ Ivana Cankarja je bila investicijsko naravnana, saj se je uredila zunanjost šole, postavile visoke grede in izdelale zloženke z vsebino pridelave hrane in pomena lokalne samooskrbe.

Pridobitev VDC Zagorje

Operacija Nasmeh za vse pa je bila prvenstveno namenjena nakupu opreme za izvajanje terapij in aktivnosti za varovance Varstveno-delovnega centra Zasavje. Izostale niso niti delavnice in tečaji.

3. poziv v luči okolja, gostinstva in etiket

Izkustvena učilnica Tončke Čeč

V sklopu 3. Javnega poziva je bilo odobrenih 7 operacij, in sicer 2 operaciji iz ESRR sklada in 5 operacij iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Skupna odobrena vrednost vseh operacij je znašala dobrih 332 tisoč evrov. Preko Mobilnega Zasavja je pridobitev prikolica za promocijo, Partnerstvo za pospeševanje podjetništva je prineslo nov podjetniški inkubator ter opremljen prostor za vodene vadbe, z Izkustveno učilnico Tončke Čeč pa je lepšo podobo dobila okolica Kulturnega doma na Kleku, po novem dostopnega tudi invalidom, vgradili so še čistilno napravo in rezervoar.

Operacija »RONDO-Restavracija zdravih jedi« je svoj doprinos dala gostinski panogi, Prenova tržnice v Hrastniku pa o rezultatu govori že z imenom. Povezovanje za znanje Šentgotard je domače turistično društvo obogatilo z informacijsko opremo in prenovljenimi prostor, Mreža zasavskih proizvajalcev in kmetov – Skupaj tiskamo etikete pa je rezultirala v nakupu več koristnikom uporabni opremi za pripravo in tiskanje etiket za označevanje.

Tudi četrti zajeten: varčnost, sloga med generacijami, o(ko)lje in planinski turizem

Na pohodniški točki na Kalu je bilo že precej postorjenega.

4. Javni poziv Partnerstva LAS Zasavje je bil skupno vreden 258 tisoč evrov, ki so bili namenjeni za 6 operacij, 4 iz ESRR in 2 iz EKSRP sklada. Izvedli so Gradimo vključujoče in povezano Zasavje s treningi kreativnega in inovativnega mišljenja in Medgeneracijsko povezovanje vaščanov Dola pri Hrastniku, s katero se je vzpostavilo novo medgeneracijsko središče na Dolu pri Hrastniku. V fazi izvedbe so še operacije ELIN-Salon varčnega in zdravega bivanja v povezavi z zagotavljanjem čistega zraka v prostoru na varčen način, Vsaka oljna kapljica šteje! (aktivno zbiranje odpadnega jedilnega olja s strani gospodinjstev ter organiziran odvoz odpadnega jedilnega olja) ter Prenova Planinskega doma na Kalu z okolico kot tudi Lov na črni zaklad, ki pomeni dodano vrednost za občino Zagorje ob Savi v smislu prenove dvorane v Proletarcu, zaposlitvi nove osebe v Mladinskem centru Zagorje ob Savi in predvsem pripravi aplikacije za vodene turistične pohode za pametne telefone in tablične računalnike.

En LAS, dva LAS-a, trije LAS-i ….

Aparat, ki rešuje življenja

… in povezovanje prinaša koristi na še širšem območju. O tem govorita operaciji godbe Zgodbe rok in krajev, s katerim oživljajo rokodelsko dejavnost in Interaktivni turizem s poudarkom na gibalno oviranih osebah in starejših. Da bi v prihodnosti Slovenija v celoti postala mreža javno dostopnih AED aparatov z usposobljenim prebivalstvom, ki bo te aparate tudi znala uporabiti, pa je nastala še operacija Skupaj za varni jutri – z namenom sodelovati pri širjenju in dopolnjevanju že obstoječih mrež javno dostopnih AED aparatov.

To jesen se sicer obeta še zadnji, 5. Javni poziv Partnerstva LAS Zasavje, v predvideni skupni višini skoraj 618 tisoč evrov, zato ni prepozno niti za prijavo niti za uresničevanje idej, preden nastopi analiziranje doseženih rezultatov in snovanje pogledov za naslednje programsko obdobje.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Elektro na delu v Zasavju! So pri vas že zamenjali stare števce v elektro omarici?

Na elektro omrežju v območju Zasavje, Radeč in Šmartnega pri Litiji, poteka projekt uvedbe naprednega merilnega sistema. V Zagorju in Trbovljah so že zaključili,...
X