31.6 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoOd Kuolmografije do knapovskega štrajka

Od Kuolmografije do knapovskega štrajka

Ta konec tedna bo v znaku sv. Barbare, zavetnice rudarjev. Delavski dom Trbovlje v četrtek in petek pripravlja res vznemirljiv virtualni program, v katerem se bomo skupaj poklonili rudarjem.

Ob dnevu sv. Barbare, zavetnice rudarjev so v DDT pripravili dvodnevni spletni program, ki ga bomo lahko spremljali prek spletne strani Delavskega doma Trbovlje, preko Facebook strani ter Youtube profila. V programu sodelujejo Pika Gačnik, RMED Perkmandeljc Trbovlje, Društvo Trbovlje novomedijsko mesto, Blaž Rojko (JSKD), Vrtec Trbovlje, Marjeta Hribar ter Loke Studio.

Kaj se bo dogajalo v četrtek?

V četrtek, 3. decembra, se program začne ob 18.00 z otvoritvijo razstave Pike Gačnik Kuolmografija, uro pozneje bo RMED Perkmandeljc Trbovlje poskrbel za obeležitev rudarskega praznika, dneva sv. Barbare. V petek pa se program začne že ob 9. uri z Vrtimo časovni stroj Vrtca Trbovlje, opoldne pa je “Črni diamant in Prometejevo srce”, kot so naslovili pogovor z oblikovalko Marjeto Hribar, ki izdeluje nakit iz premoga.

»Že sam pogled nekoga, ki je druga generacija kot jaz, je zelo drugačen pogled na premog, kot pa je moj pogled. Moja čustvena navezanost na premog je usmerjena na premog kot na material, ki ga imamo radi in je v preteklosti predstavljal kruh in srce. Zame je premog predvsem nekaj, da vzamem nekaj, kar že imam že tukaj in ga ne opredeljujem, kot nekaj napačnega, ker drugi to menijo, pač pa pokažem na druge kvalitete, saj je treba na vsako stvar pogledati z različnih kotov in iz njih potegniti najboljše. Dajmo s tem, kar imamo, povezati preteklost in prihodnost.«

Premog je vreden spoštovanja

Marjeta Hribar je iz premoga izdelala tudi Prometejevo srce, srce 8-metrskega kipa rudarja, ki je poklon rudarjem Zasavja in že stoji na Ostrem vrhu nad Trbovljami. »Zame je res osebno zadoščenje, da sem lahko del tega projekta. Bolj kot sem razmišljala o njem, bolj sem želela poosebiti dualnost tega življenja v naših koncih. Vedno se je govorilo le o moških junakih, ki so trpeli pod zemljo. Vendar pa so ti junaki lahko preživeli prav po zaslugi njihovih žena, ki so vse skupaj države pokonci. A o tem se ne govori. Zato ima to srce dve polovici – ki sta povezani in bijeta z istim ritmom,« opisuje Hribarjeva.

Kaj se bo dogajalo v petek?

Petkovo praznično popoldne se bo ob 16.00 nadaljevalo s Kuolmografijo, ob 17.00 s predstavitvijo projekta Prometeja rudarja in zaključilo s spletno projekcijo dokumentarnega filma »Štrajk… in Srečno!«. Film govori o rudarski stavki leta 2014, za produkcijo pa je poskrbel F.U.D. Loke Studio.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...