29.4 C
Trbovlje
torek, 22. junija 2021
ZON.siAktualnoOd avtošole pred 70 leti do rally tekmovanj in modelarstva

Od avtošole pred 70 leti do rally tekmovanj in modelarstva

»Res smo ponosni in ja, 70 let je minilo od prvega, ustanovnega zbora Avto moto društva Izlake,« navdušeno pove predsednik društva AMD Izlake Bogo Steklasa.

Takrat se niso imenovali tako. Organizirali so se v okviru razvejane in mladim naklonjene Ljudske tehnike, njihovo uradno ime pa je bilo Avtomobilska-motociklistična grupa Izlake. Ob ustanovitvi je bilo vpisanih 89 članov, številka pa je skozi leta nihala malo gor in malo dol.

Usposobili skoraj 1000 voznikov

V prvih letih so kupili dve vozili za avtošolo, zbrali inštruktorje in usposobili skoraj tisoč voznikov motorjev in avtomobilov. Poleg usposabljanja kandidatov za motoriste in avtomobiliste, so del časa namenili šolarjem in so v okviru prometne vzgoje vodili prometni krožek v osnovni šoli.

Za lažje obratovanje društva so skozi leta pripravljali motoristična tekmovanja in veselice, vseeno pa je bilo vzdrževanje voznega parka in prostorov finančno (pre)zahtevno in je denarja za kvalitetnejši razvoj zmanjkalo. Z ustanovitvijo države so avtošole dobile nove zahteve in veliko konkurence, zato je glavna dejavnost društvenikov usahnila. Kot pripoveduje Steklasa, je bil čas, da energijo vložijo v prometno preventivno in varnost v domačem kraju. Pripravili so celo vrsto prireditev za šole in vrtce, turistične avto rallyje, pripravljali predavanja in zabavne prometne delavnice.

Poseben pečat dejavnosti društva je pustilo pet mednarodnih motorističnih srečanj v osemdesetih letih. Srečanja so bila dobro obiskana, pripoveduje Steklasa in glas o idiličnem kraju in dobrih organizatorjih na Izlakah je segel daleč čez meje nekdanje države. Pomemben mejnik društva je bila tudi 50-letnica, ko so izdali brošuro »Najprej je bil Perl«, v kateri so pripravili kronološko zgodovinski pregled razvoja in dejavnosti.

Osnovnemu društvu se je priključil tudi Moto klub AMD Izlake, ki bo prihodnje leto naštel že 40 let delovanja. Danes ima izlaško društvo modelarsko in motoristično sekcijo. Modelarska sekcija vsako leto nastopa na mednarodnih tekmovanjih v Italiji in Nemčiji in vsakokrat beležijo vrhunske rezultate. Tudi letos naj bi društvo čez mejo zastopal večkratni prvak v modelarstvu Jaro Kremser.

Motoristi, organizirani v MK AMD Izlake, društvo zastopajo na moto srečanjih doma in v tujini, odmevna so njihova potovanja v daljne dežele, kot je npr. Albanija, Romunija, Maroko, Norveška, …

Prve motoristične vožnje so seveda letos že odpeljali, udeležili so se tudi tradicionalne prvomajske budnice. Poleg motorističnih potovanj izven Slovenije je njihova tiha in velika želja, da bi letos organizirali 17. tradicionalni Moto Golaž Party. Čeprav se jim je, zaradi epidemije, izmuznilo veliko praznovanje številke 70, pa ostajajo optimisti in verjamejo, da bodo prihodnje leto združili praznovanje začetka društva in ustanovitve motokluba 4 desetletja kasneje. »Prepričani smo, da bo tako še bolj slovesno« za konec doda naš sogovornik.

Ste ju videli? Anja in Zdravko opozarjala voznike

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Do novega patronažnega vozila z dražbo dresov zasavskih športnikov

Pri nakupu patronažnega vozila, ki ga Zdravstveni dom Zagorje nujno potrebuje, so se odločili za pomoč preko zbiranja denarja z licitacijo dresov vrhunskih zasavskih...