5.4 C
Trbovlje
sobota, 23. oktobra 2021
ZON.siAktualnoOd 250 pa vse do 750 evrov za nalogo s konkretno uporabno...

Od 250 pa vse do 750 evrov za nalogo s konkretno uporabno vrednostjo

Po zgledu trboveljske in zagorske občine bo po novem zaključna dela študentov nagrajevala tudi Občina Hrastnik in ob tem, ko iz proračunske malhe že zagotavlja sredstva za štipendiranje, poskusila še na ta način spodbuditi hrastniške študente k spodbujanju razvoja. Tematike del morajo namreč imeti uporabno vrednost.

Nagrade se bodo na podlagi javnega razpisa podeljevale enkrat letno za preteklo koledarsko leto. Zaključna dela bodo na razpis lahko prijavili diplomanti prve, druge ali tretje stopnje študijskih programov, določenih v Zakonu o visokem šolstvu –  tudi denarne nagrade so skladno s stopnjami naraščujoče: Za visokošolske strokovne in univerzitetne študijske programe bo nagrada znašala 250 evrov, za (enovite) magistrske študijske programe 500 evrov, za doktorske pa 750 evrov.

Že ustaljeno v in Zagorju in v Trbovljah

V Občini Zagorje so tovrstne nagrade pričeli podeljevati leta 2011, v preteklih osmih letih pa zanje 68 posameznikom izplačali skupno 36 tisoč evrov. “Za zaključno delo na VI. ravni izobraževanja znaša osnovna nagrada 345,00 EUR, na VII. ravni izobraževanja 460,00 EUR, na VIII. ravni izobraževanja pa 690,00 EUR,” zneske nagrad razkrivajo na Občini Zagorje. Se pa osnovna nagrada lahko poveča za 50% v primerih, ko komisija za nagrajevanje pri pregledu le-teh ugotovi, da ima posamezna zaključna naloga konkretno uporabno vrednost.

S podatki o uporabljenih nagrajenih zaključnih delih v praksi ne razpolagajo, a “ker so bila številna zaključna dela vezana na razvoj, izboljšave, razvoj novih produktov oziroma optimizacijo obstoječih delovnih procesov v zagorskih podjetjih, smo prepričani, da so bila številna zaključna dela v praksi že tudi uporabljena,” pravijo na Občini Zagorje.

Občina VI. stopja VII. stopnja VIII. stopnja
Hrastnik 250 EUR 500 EUR 750 EUR
Trbovlje 400 EUR 500 EUR 600 EUR
Zagorje 345 EUR 460 EUR 690 EUR

 

Foto: e-študentski servis

Nagrajevanje sicer poteka po ustaljeni praksi že več let tudi v Trbovljah. Leta 2016 so podelili eno, v letih od 2017 do 2019 pa vsako leto po štiri nagrade. To dokazuje, da trboveljski študentje v svoja zaključna dela z veseljem vključijo tematike povezane z njihovim lokalnim okoljem. “Višina nagrad se od začetka podeljevanj ni spremenila in tako ostaja 400 evrov za zaključno delo šeste stopnje, 500 evrov za sedmo stopnjo in 600 evrov za osmo stopnjo izobrazbe,” pravijo na Občini Trbovlje in dodajajo: “Med, do sedaj prijavljenimi, deli je bilo najbolj medijsko odmevno zaključno delo Tee Lopan, ki se je v magistrskem delu posvetila trboveljskim kletvicam in psovkam, pogostosti njihove uporabe in njihovem izvoru. O njem so poročali tudi nekateri vidnejši slovenski mediji, s čimer so del zasavske kulture spoznali tudi drugje v Sloveniji.”

Preverili smo tudi kako je z nagrajevanjem v občini Radeče, ob čemer je direktorica radeške občinske uprave, Marjetka Lipec, sporočila, da “Občina Radeče nima sprejetega tovrstnega akta, zato ne podeljujejo nagrad diplomantom za zaključna dela.”

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Cel mesec popolnih občasnih ZAPOR na cesti Zagorje – Litija

Zaradi sečnje dreves bodo na cesti Litija - Zagorje, natančneje na območju Litija - Spodnji Log popolne kratkotrajne zapore do 30 minut. Zapore so...