5.4 C
Trbovlje
sobota, 23. oktobra 2021
ZON.siAktualnoObčinska bremena na državo = skoraj milijonski "prihranek" v Zasavju

Občinska bremena na državo = skoraj milijonski “prihranek” v Zasavju

Ker številne občine niso zmožne tekoče poravnavati svojih obveznosti, se je vlada zavezala, da bo zmanjšala stroške občin in njihove administrativne postopke, tako, da bo določena finančna bremena prenesla na državo. Za Zasavje bi to v najboljšem možnem primeru lahko pomenilo skupno 835 tisoč evrov, katere bi po novem lahko porabili v druge namene.

Pogrebni stroški, družinski pomočnik in zdravstveno zavarovanje brezposelnih predvideni kot strošek države, ne več občin

Če bo Zakon o finančni razbremenitvi občin vključeval odpravo kritja stroškov mrliške ogledne službe in pogrebnine umrlih brez svojcev ter stroške družinskega pomočnika in zdravstveno zavarovanje brezposelnih, bi v hrastniškem proračunu lahko za investicije in programe uporabili dobrih 195 tisoč letno, pojasnjuje vsebinske “prihranke” hrastniški župan Marko Funkl, medtem, ko bi na enakih postavkah v Občini Zagorje ob Savi denar lahko prerazporedili drugam v višini blizu 260 tisoč evrov. “Če bi bil omenjeni Zakon sprejet in bi veljal celotno proračunsko leto, bi to po oceni Občine Trbovlje pomenilo za 380 tisoč evrov manjše zakonske obveznosti,” razložijo v kabinetu županje.

Realno zmanjšanje bistveno manjše, zanemarljivo ali celo nično?!

Predlog zakona je vlada sicer sprejela, na potezi pa je sedaj Državni zbor RS, ki je besedilo sprejel v obravnavo po rednem postopku. Kot pravi minister Rudi Medved, s tem zakonom posegajo v devet drugih zakonov, v nadaljevanju pa še na druga področja. In če bi se lotili paketnega reševanja, bi se že v osnovi, lahko vse skupaj zavleklo za leto ali dve.

Ob uveljavitvi zakona občinam ne bo več potrebno plačevati obveznosti, ki so po svoji naravi strošek države, zaradi ukinitve nekaterih oprostitev so pričakovani povečani prihodki občin, konec koncev pa bo razbremenitev tudi administrativna.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Cel mesec popolnih občasnih ZAPOR na cesti Zagorje – Litija

Zaradi sečnje dreves bodo na cesti Litija - Zagorje, natančneje na območju Litija - Spodnji Log popolne kratkotrajne zapore do 30 minut. Zapore so...