0.4 C
Trbovlje
petek, 8. decembra 2023
ZON.siAktualnoTudi zasavske občine pozivajo vlado k ukrepanju zaradi dviga cen energentov

Tudi zasavske občine pozivajo vlado k ukrepanju zaradi dviga cen energentov

Skupnost občin Slovenije (SOS), ki ji predseduje trboveljska županja Jasna Gabrič, je po izredni seji na predsednika vlade RS Roberta Goloba naslovila poziv, v katerem je opozorila na vpliv dviga cen energentov in pričakovanih nadaljnjih podražitev na občine. Pozvali so ga, da nemudoma ukrepa tudi na tem področju.

Jasna Gabrič (levo)

“Iz aplikacije Skupnosti občin Slovenije za vizualizacijo občinskih podatkov je razvidno, da se je odhodek za npr. električno energijo za mesec marec 2022 v primerjavi z mesecem marcem 2021 zvišal za 20 odstotkov. Pri tem pa je potrebno upoštevati dejstvo, da občine delujejo v skladu z javno naročniško zakonodajo in sklepajo večletne pogodbe, kar pomeni, da so se v kratkem obdobju občutno dvignile dogovorjene cene v pogodbah iz javnih naročil, kar sporoča veliko resnost in utemeljenost dviga pogodbenih cen,” pa so v dopisu premierju zapisali v Skupnosi občin Slovenije.

Gabričeva: Občine težko karkoli spremenimo

Opozorili so tudi, da je potrebno takojšnje ukrepanje na področju zakonodajne ureditve javnega naročanja, saj obstoječi zakon o javnem naročanju po njihovem določa stroge zakonske okvirje, “v katerih morajo občine delovati, kar pa je v trenutnih (in prihajajočih) razmerah zelo oteženo”. “Problematika cen energentov v tem trenutku presega zmožnosti lokalnih skupnosti in same občine bodo težko tako hitro karkoli spremenile,” dodaja predsednica SOS in trboveljska županja Jasna Gabrič.

SOS je Goloba pozvala še, da se nemudoma ukrepa in tudi za občine kot temelj delovanja države poišče rešitev, kot je že bila poiskana za mnoga druga področja, na primer za nadomestilo zaradi visokih cen energentov, ki se porabijo za kmetijsko mehanizacijo.

Spomnimo, da so zaradi rasti cen energentov podražitve komunalnih storitev na področju gospodarskih javnih služb napovedali tudi v vseh zasavskih komunalnih podjetjih, z izjemo Litije, kjer menijo, da s tem lahko počakajo vsaj do konca leta.

SORODNI ČLANKI:

Podražitve komunalnih storitev povsod v Zasavju. Kje najprej?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Župan zahteva ukrepe, sicer bo predlagal razrešitev direktorice

Da je stanje resno, so bili tokrat več kot enotni vsi svetniki zagorskega občinskega sveta. Stanje v ZD Zagorje je vse slabše, javnost pa...