-- OGLAŠEVANJE --

Praznovanje trboveljskih potapljačev: Toni Mrak se pri 80 letih še vedno potaplja

-- OGLAŠEVANJE --

Muhasta in nepredvidljiva Sava je zaradi svoje neraziskanosti izziv potapljačem. Veliki ljubitelj narave in povodnega sveta je DPD Trbovlje- Društvo za podvodne dejavnosti Trbovlje, ki zadnje desetletje velja za drugo najštevilčnejše potapljaško društvo pri nas. Letos so obeležili neverjetnih 50 let – kar je v potapljaških letih vsaj trikrat toliko. 

Med tistimi z najdaljšim stažem v društvu je Toni Mrak, ki se pri osemdesetih še potaplja, le na manjšo globino. »Potapljamo se v parih,« nam zaupa. »Rad imam potapljanje, tisto tišino in to, da spoznavaš čisto drugi svet. Z veseljem brskam po dnu, kjer vidim tudi tisto, česar drugi ne vidijo.« Toni ima seveda tudi naslednike v družini, ki jih je, kot pravi smeje, s potapljanjem zastrupil.

Potapljači
Trboveljčani v “svetu tišine”

Ponašajo se z različnimi aktivnostmi, od potapljaških taborov, čistilnih akcij, pa do izobraževalnih aktivnosti za najmlajše. Društvo se upravičeno ponaša z dejstvom, da je DPD Trbovlje eno redkih društev v Sloveniji, ki v vsem svojem delovanju ni imelo večje nesreče. Še posebno so ponosni na enoto potapljačev reševalcev, ki ima v Trbovljah že dolgo tradicijo, od leta 2017 pa deluje v okviru samostojne reševalne postaje Podvodne reševalne službe Slovenije.

Ste že slišali, da naj bi bil v Savi, nekje v bližini Trbovelj potopljen skrivnostni vlak? Več TUKAJ!

Konec prejšnjega tedna je v Trbovljah potekala slovesnost ob 50. obletnici društva. Na prireditvi je predsednik Slovenske potapljaške zveze Mitja Slavinec predsedniku DPD Trbovlje Simonu Lasu izročil zlato plaketo za prispevek društva pri razvoju Slovenske potapljaške zveze. Poudaril je, da je zlata plaketa priznanje SPZ, ki ga prejmejo le najboljša potapljaška društva v državi, med katera spada tudi DPD Trbovlje.

Simon Las

Načelnika DPD Simona Lasa smo po prireditvi, na kateri je po dolgem času zaigral bas kitaro, na hitro povprašali o vtisih: »Veseli me, da imamo vsako leto več mladih, ki pridejo k nam, ne samo iz Trbovelj, tudi iz Zasavja in Slovenije. Vsako leto se aktivno vključimo v akcijo Očistimo Slovenijo, predvsem mlade pa redno izobražujemo o varnem potapljanju.«

Na slovesnosti so tudi podeljena številna priznanja in zahvale. Janeza Goloba, ki je skupaj z Leopoldom Jeretom postal častni član za dolgoletno predano in neutrudno delo v društvu, smo zaustavili takoj po prireditvi:

Janez Golob

»V društvu, kjer sem član že skoraj štirideset let, sem opravljal različne funkcije, tudi predsedniško. Začel sem pri rosnih šestnajstih letih, moj sin pa celo pri štirinajstih. Rad imam klub in želim, da s svojo aktivnostjo še dolgo delam v korist društva. Številne naše dejavnosti potekajo po šolah ter bazenih. Redno čistimo rešetke na Savi, občasno naredimo tudi kakšna podvodna dela, pomagamo, kjer je treba. Naših članov je res veliko. Seveda se pa vsi aktivno ne potapljamo.«

FOTOGALERIJA:

VIDEO: Trboveljski potapljači do Titove ladje

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

NEVERJETNO: Projekta trboveljskih dijakov z mednarodno postajo poletela v vesolje

Na Mednarodni vesoljski postaji so astronavti uporabljali program, ki so ga napisali dijaki 2. in 3. letnika Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje. Dijaki...
-- OGLAŠEVANJE --