-- OGLAŠEVANJE --

Ob 100-letnici zagorskih nogometašev z novim predsednikom

-- OGLAŠEVANJE --

Mogoče veste, da je bil Nogometni klub Jupiter uradno ustanovljen 18. junija 1923? Pa ste že kdaj slišali za ta klub? Za vse, ki tega ne vedo ali pa bi radi obnovili znanje – to je prvi klub organiziranega nogometa v Zagorju, predhodnik današnjega NK Zagorje. Na ta dan je pokrajinska uprava za Slovenijo potrdila njihova klubska pravila in jih vpisala v društveni register. Prvo igrišče so imeli na Čebinovem travniku, kjer so lahko igrali brezplačno. 

Njihovi prvi dresi so bili modro beli

V stoletju, polnem vzponov in padcev, prekinitev in nadaljevanj, se trmasti zagorski knapi kot nogometni navdušenci niso dali. Težavam navkljub vedno znova in znova kot Feniks iz pepela so se pojavljali z novimi idejami, dobro igro in nadaljevali nogometno tradicijo. Prve drese so dobili davnega leta 1929 in so bili modro beli. Celotno zgodovino današnjega Nogometnega kluba Zagorje boste lahko prebrali v knjigi Jupitrovo nogometno stoletje – 100 let Nogometnega kluba Zagorje ob Savi. Pripravili so jo, Boštjan Grošelj, Janez Lipec, Miloš Roglič in Matej Strgaršek. Uradno bo luč sveta ugledala v septembru.

100 let zagorskega nogometa

Letos je klub dobil tudi novega predsednika Aleksandra Kosa – Šiša, ki je zamenjal Miloša Rogliča po štiriletnem mandatu. Oba sta prve nogometne korake naredila prav v zagorskem klubu. O obletnici in novi postavitvi smo se pogovarjali z aktualnim predsednikom Aleksandrom Kosom Šišom. » Kot otrok sem živel čez cesto nasproti Partizana in veliko časa prebil na njegovem igrišču, nogomet je ljubezen na prvi pogled. Že s sedmimi leti sem pristopil zagorskemu klubu in tu ostal do danes. Vmes sem nekaj let igral tudi v kisovški Svobodi, kar je bila neke vrste zamenjava. Služboval sem najprej v rudarstvo, kasneje pa v vojski. Ni bilo vedno lahko, je pa vse poplačano z zadovoljstvom ob uspešnem delu.«

Miloš Roglič je predal klub v dobrem stanju in dolžnosti počasi prenaša na novega predsednika, za kar mu je Šiš hvaležen. Miloš je bil v klubu vratar, pa trener različnih selekcij, predsednik in še marsikaj. Seveda kluba ne bo zapustil, pomagal bo novemu predsedniku le vse dolžnosti je predal mlajšim.

Dolga je tradicija športa v Zasavju, tudi Zagorje ni izjema. Klub je z vzponom na lestvici, doživel tudi športne vrhunce. Aleksander je ponosen, da je igral z njim tudi v prvi in drugi ligi, žal pa nikoli na današnjem terenu. Tolaži ga to, da zdaj, ko ne igra več, za klub prispeva na drugačen način.

Včasih, ko so v Zasavju delovala močna podjetja, tudi sponzorjev ni manjkalo, se spominja. Bistvo kluba so, kot pravi, otroci in interes opazno narašča. Precejšen upad je bil v času covida, zdaj pa se je trend spet obrnil. Dober motiv so tudi mednarodni uspehi domačih športnikov, saj je v Zagorju teh res veliko.

Vrhunec obletnice se obeta jeseni

»Jubilejno leto smo že obeležili s tekmami. Mlajše selekcije so imele turnirje in je bilo lepo videti ta vrvež mladih, pa tudi veterani Zagorja smo zaigrali proti veteranom Kisovca. Izid je bil nerešen in srečanje smo zaključili v prijetnem druženju.«

»Vrhunec jubilejnega leta bo slavnostna akademija v septembru, pred tem pa nam bo podeljeno tudi občinsko priznanje, zlata plaketa ob zagorskem občinskem prazniku, na kar smo še posebno ponosni,« nam ponosno pove novi predsednik.

Tudi organizirani navijači zvesto spremljajo zagorske nogometaše

»Naši navijači Crazy Boys Zagorje so dobro organizirani,« jih pohvali Šiš, »Ob stoletnici so nabavili tudi primerne majice. Res so dobri in jih skušamo pridobiti še več, nagovarjamo jih tudi za trenerstvo in krepimo pripadnost.«

Klub se financira s prijavo na letni program športa, sodelujejo na razpisih, z vadnino … Tudi občina po potrebi priskoči na pomoč, dobro sodelujejo tudi z NK Svoboda Kisovec, NK Rudar Trbovlje, ŠD Trimček …

Aleksander Kos se rad spomni nogometašev, s katerimi je igral v karieri – Bine Borštnar in Alojz Skrinjar sta zagotovo pozitivno vplivala nanj. Današnjim nogometašem po mnenju predsednika Kosa manjka ulica v pozitivnem smislu. Nekoč so se tam razvijali iznajdljivost, hitrost, spretnost, orientacija. Zelo obetajoče pa vendarle je dejstvo, da so igrišča polna.

V klubu gledajo pozitivno naprej. Najtežje je priti na višji nivo. Njihov cilj je predvsem preboj v tretjo ligo in tam tudi ostati. Želijo pridobiti nove igralce, tudi sponzorje in predvsem motivirati najmlajše člane.

 

Objavljamo imena zagorskih nagrajencev

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Radeče: Od vitezov, splavarske gostilne, do vožnje po Savi

Splavarjenje kot etnološka-turistična prireditev je bila izvedena prvič leta 1998 na pobudo Cveta Gerčerja, že nekaj let za zatem (l. 2001) pa je splav...
-- OGLAŠEVANJE --