4.2 C
Trbovlje
petek, 1. decembra 2023
ZON.siAktualnoNovica s strehe Steklarne

Novica s strehe Steklarne

Hrastniška Steklarna bo s pomočjo sončne elektrarne v bodoče del zemeljskega plina, ki ga uporablja za taljenje stekla, pričela nadomeščati z vodikom, s čimer bo zmanjšala ogljični odtis.

V Steklarni Hrastnik so v okviru partnerstva z Razvojnim centrom Novi materiali (RCeNeM) in družbo GEN-I postavili sončno elektrarno na strehi proizvodnje hale. Električno energijo iz nje bodo s pomočjo elektrolize porabili za proizvodnjo vodika. Steklarna je že lani skupaj s partnerji RCeNeM začela razvijati inovativno tehnologijo, s katero želijo znižati porabo zemeljskega plina kot energenta za taljenje stekla in s tem bistveno znižati odtis CO2 v okolje. »Namestitev sončne elektrarne je pomemben korak pri realizaciji te tehnologije,« je poudaril Peter Čas, generalni direktor Steklarne Hrastnik.

Del zemeljskega plina bodo zamenjali z vodikom, ki povzroča minimalne ogljične izpuste. »S postopkom elektrolize in z energijo iz sončne elektrarne bomo lokalno pridobivali izjemno čist vodik, ki ga bomo nato uporabili na pilotni steklarski peči za znižanje CO2 odtisa,« pojasni Tilen Sever iz RCeNeM. Načrtujejo, da bodo z vodikom lahko v povprečju nadomestili med deset in petnajst odstotkov zemeljskega plina.

Predsednik uprave GEN-I, dr. Robert Golob in direktor Steklarne Hrastnik, Peter Čas.

“V enoti namiznega stekla smo s pomočjo inovativnih rešitev in najnovejše tehnologije že znižali izpuste CO2 za 30 odstotkov, v enoti embalažnega stekla pa za 10 odstotkov,« razlaga Čas. Dodaja še, da je takšno delovanje strategija, ki ji sledijo njihovi najzahtevnejši kupci, kar pa zahtevajo tudi od svojih partnerjev. S tem Steklarna sledi tudi viziji zniževanja vplivov na okolje in odgovornega odnosa do okolja, zaposlenih in ljudi, ki živijo v njeni okolici.Elektrarno postavil GEN-I

GEN-I, ki je na streho Steklarne postavil sončno elektrarno, želi na takšen način svojim poslovnim partnerjem omogočiti učinkovito izvedbo zelene preobrazbe in znižanje ogljičnega odtisa. »Sončne elektrarne so prvi korak, ki ga lahko naredimo v tej smeri,« je poudaril predsednik uprave GEN-I, dr. Robert Golob.

Postavitev sončne elektrarne je del projekta OPERH2, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija. Razvoj je za zadaj še v pilotni fazi, ki bo predvidoma zaključena julija letos, ko bodo tudi priklopili sončno elektrarno na pilotno napravo. Sledila bo faza eksperimentalnega razvoja ter oblikovanje smernic, da bo prenos tehnologije mogoč tudi na velike steklarske peči.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

ZAPORE jutri, zaradi vremenskih razmer, ne bo

Med Zagorjem in Litijo, na cesti za Savo so ponovno aktualne zapore vsako soboto vsaj do konca leta.  A, ker jutri kaže slabo vreme, natančneje...