Nosečnice in ‘močne’ zasavske jedi

0
38

Urška Pavčnik, še ena zasavska zgodba o uspehu. A za uspeh je treba delati, veliko. Urška je magistra živilstva, avtorica knjižne uspešnice Zdrava prehrana za nosečke, strastna kuharica, blogarka in ustvarjalka.

Od kje sploh izvira odločitev, želja do znanja in preučevanja hrane, prehrane?
Študirala sem živilsko tehnologijo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani in od takrat naprej sem vzljubila vse kar je povezano s kulinariko. Odkar sva s partnerjem na svojem zelo rada tudi ustvarjam, kuham, pečem, oba pa sva postala tudi prava gurmana in se z veseljem odpraviva na kakšno okusno večerjico v dobro restavracijo. Prehrana kot znanost me je zanimala že v srednji šoli, sedaj pa me iz dneva v dan bolj fascinira, ko vidim, da s svojim znanjem in idejami osrečujem bralce svojega bloga.

Glede na to, da sama otrok še nimaš, je zanimiva odločitev, da si največ svoje energije posvetila ravno prehrani v nosečnosti. Kako to?
Preden sem napisala knjigo, sva s partnerjem dobro preučila slovenski trg. Le kdo drug, kot nosečke, bodo za svoj zakladek, ki ga nosijo pod srcem naredile največ? In vse se začne z zdravim prehranjevanjem. V Sloveniji nisem zasledila slovenskega avtorja, ki bi napisal knjigo tovrstne tematike. V bistvu niti ni knjige (tudi tujih avtorjev ne), ki bi bile napisane v tako bralki sproščenem slogu kot je knjiga Zdrava prehrana za nosečke. Na 150-ih straneh so zajete vse informacije, ki jih nosečka potrebuje. Pa še sam design knjigice je tako šik, da jo preprosto moraš imeti doma. (smeh)

Napisala si knjigo s smernicami za zdravo prehranjevanje nosečnic. Na kakšen način želiš, da knjiga pomaga bodočim mamicam?
V knjigi je ogromno prehranskih nasvetov in nosečniških receptov, ki bodo prišli prav vsem bodočim mamicam. Vsako poglavje se podrobno posveča določenim hranilnim snovem, ki jih naše telo potrebuje za normalno funkcioniranje, telo nosečnic pa še toliko bolj. V knjigi bodo bralke našle informacije o tem, katere vitamine in minerale je potrebno v nosečnosti uživati, vse o nosečniškem diabetesu, veganstvu in vegetarijanstvu med nosečnostjo, o dietah med nosečnostjo …

 

Zgodil se je tudi blog oopsi.
Oopsi je moj drugi »otroček«. V bistvu sem lansko leto takle čas dobila idejo, da bi pisala blog. Za Oopsijem stoji še moj partner, ki skrbi za design, objavo postov, facebook profil in milijon drugih stvari. In željo mi je uresničil. (smeh) Priznam, da sama ne bi zmogla. Odločila sva se, da bo blog/portal Oopsi bolj kot ne namenjen ženski publiki, zato so tudi teme samih postov bolj »ženske narave«. Glede na to, da sva oba s partnerjem zaposlena in od doma odsotna tudi do 10 ur dnevno nama Oopsi kar dobro uspeva. Sicer pa si življenja brez Oopsija sploh ne predstavljam več. Midva morava biti vedno v zagonu. (smeh, smeh in še smeh)

Kaj je namen portala oopsi in kakšni so plani zanj v prihodnosti?
Želim si, da Oopsi postane portal, kamor bodo pripadnice nežnejšega spola hodile iskati informacije o receptih, prebrale kakšen sproščen intervju z znanimi Slovenkami, bile navdušene nad super homemade stvarmi. Želja se mi počasi že uresničuje. Oopsi je, tako kot Healthy Preggy, moj in Jonitov (o.a. Urškin fant) projekt. Vse delava sama in ponosna sem na to. Posebnih planov za Oopsi nimam, še naprej bom vztrajno in z največjim veseljem pisala poste, s katerim bom osrečevala moje bralke. To je to. 

Pa se vrniva k Zasavju. Katere lokalne zasavske jedi poznaš in kaj bi o njih kot strokovnjakinja povedala?
Poznam funšterc, krumpantoč, granadirmarš, jetrnice, pehtranovo potico. Vse omenjene jedi so bolj »močne«, tako kot se seveda spodobi za zasavske konce, saj so rudarji včasih potrebovali nekoliko bolj kalorične jedi. Sama obožujem krumpantoč in granadirmarš (moja babi naredi najboljšega ), kot strokovnjakinja bi pa rekla samo to, da te jedi niso za vsak dan, sploh če nisi ravno fizično aktiven in večino dneva presediš v pisarni. Če bi mogoče kakšno sestavino zamenjali z bolj zdravo alternativo bi pa tudi to šlo skozi. Funšterc s polnozrnato pirino moko, na primer, bi bil TOP.

Foto: Petra Vrhovec Rozman

PUSTI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here