today-is-a-good-day
7.8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoNi še konec: V Trbovljah zadnji mesec kurilne sezone še višje cene...

Ni še konec: V Trbovljah zadnji mesec kurilne sezone še višje cene ogrevanja

Kurilna sezona se bliža koncu, a to še ne pomeni, da so občani rešeni novih povišanj cene ogrevanja. Komunala Trbovlje namreč s tem mesecem že tretjič v tej sezoni zvišuje ceno ogrevanja, kar bodo občani občutili na junijskih položnicah.

“Cena zemeljskega plina na mednarodnih trgih tudi v letu 2022 dosega rekordne ravni in povzroča energetsko krizo, s kakršno se v preteklosti še nismo srečali. Tako kot povsod po Evropi, posledice krize čutimo tudi na Komunali Trbovlje, kjer smo z majem prisiljeni dvigniti ceno toplotne energije,” so zapisali na spletni strani javnega podjetja, ki se sooča z visokimi izgubami v poslovanju in hkrati išče tudi novega direktorja. 

Variabilni del cene višji še za 67 odstotkov

Tomaž Trotovšek je že na marčevski seji razkril, da nimajo zakupljenega plina.

V trboveljski komunali sicer obljubljajo, da bodo v primeru izboljšanja razmer na trgu zemeljskega plina in emisijskih kuponov, “nemudoma znižali tudi ceno toplote in s tem nekoliko razbremenili naše odjemalce”, a hkrati povedo, da so z majem prisiljeni ceno toplote oziroma njen variabilni del zvišati za 62 odstotkov. Megavatna ura je tako po novem skupaj z DDV višja za skoraj 70 evrov in stane kar 173,6 evrov. Za primerjavo, septembra je maloprodajna cena toplote znašala 58,5 evrov z DDV za megavatno uro. “Tudi cena zemeljskega plina je v letošnjem letu v primerjavi z letom 2020 višja celo za 700 odstotkov in več,” pa pojasnjujejo na trboveljski komunali. 

A spomnimo, da je tretja podražitev v sezoni zagotovo tudi posledica čakanja na nakup zemeljskega plina. Na marčevski seji občinskega sveta je namreč zdaj že nekdanji direktor Komunale Trbovlje Tomaž Trotovšek razkril, da so imeli takrat za april zakupljenega le 20 odstotkov zemeljskega plina, za maj pa še nič. Čakanje se torej tako kot pred pričetkom kurilne sezone tudi tokrat ni izkazalo za najboljšo poslovno potezo, saj so cene zemeljskega plina v tem času šle samo še navzgor, zato zadnja podražitev pravzaprav ne bi smela biti presenečenje. 

Še vedno na voljo pomoč občine, svetujejo tudi akontativno plačevanje ogrevanja

Megavatna ura maloprodajne cene toplote je z majem višja za skoraj 70 evrov.

In kaj ostane uporabnikom? Na Komunali jim svetujejo akontativno plačevanje ogrevanja, s katerim si stroške ogrevanja porazdelijo skozi vse leto. “Vse uporabnike, ki se odločijo za akontativno plačevanje, vabimo, da se v maju ali juniju oglasijo v naši INFO pisarni v času uradnih ur, ki so ob sredah med 8. in 12. uro, oziroma nas pokličejo na telefonsko številko 03 56 53 126,”  k razmisleku na stroške ogrevanje tudi v naslednji sezoni vabijo na Komunali. 

Še vedno pa je aktualna tudi pomoč trboveljske občine najranljivejšim skupinam občanom, ki se znajdejo v finančni stistki. Pomoč pri plačilu stroškov ogrevanja v ogrevalni sezoni 2021/2022 namreč vključuje račune za ogrevanje do maja 2022.

Izplača se biti dosleden pri javljanju porabe vode

Na Komunali Trbovlje polagajo na srce, naj bodo občani dosledni pri javljanju porabe vode, saj to lahko občutno zviša znesek na položnici.

Da bi se občani v prihodnje izognili astronomskim cenam na položnicah, pa v javnem podjetju polagajo na srce, naj bodo dosledni pri mesečnem javljanju porabe vode. “V nasprotnem primeru Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli zahteva, da se delež izračuna na podlagi števila prijavljenih oseb v stanovanju in pomnoži s faktorjem 3. To lahko močno poviša skupni strošek na položnici, zato svetujemo dosledno sporočanje stanja ali vgradnjo vodomera na daljinsko odčitavanje,” v izogib še večji slabi volji ob odpiranju položnic svetujejo v Komunali Trbovlje.

SORODNI ČLANKI:

Toliko slabe volje zaradi visokih položnic, izplačali pa le 5000 evrov pomoči

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Iz kompreshausa podjetniški inkubator, v katerem bo tudi “rudarska” kavarna

Pomladi 2026 naj bi objekt zaživel z novo podobo in novo vsebino. Večji del stavbe naj bi namenili podjetniškemu inkubatorju, da bo prostor dostopen...