today-is-a-good-day
5.1 C
Trbovlje
ponedeljek, 4. marca 2024
ZON.siAktualnoNesoglasja med bolnišnico in zasavskimi zdravstvenimi domovi - kaj to pomeni za...

Nesoglasja med bolnišnico in zasavskimi zdravstvenimi domovi – kaj to pomeni za paciente?

Prejšnji teden smo poročali, da bo nujna medicinska pomoč v Trbovljah zdaj namesto v urgentnem centru delovala v prostorih zdravstvenega doma, prav tako smo izvedeli, da ZD Zagorje in Hrastnik ne bosta več izvajala medbolnišničnih prevozov za bolnico. V bolnici trdijo, da se bo situacija za paciente poslabšala, zdravstveni domovi pa pravijo ravno nasprotno. 

Zdaj objavljamo širšo zgodbo, ki je vse prej kot v ponos našemu zdravstvenemu kaosu. 

Vhod v NMP

Za paciente naj bi se spremenila le lokacija obravnave, je zagotovil direktor ZD Trbovlje Denis Tomše. Ko smo preverjali tudi v bolnišnici, kako naj bi to vplivalo na delovanje urgentnega centra in, čemu je ta potem sploh namenjen, pa so se razkrila nesoglasja med vsemi tremi zasavskimi zdravstvenimi domovi in trboveljsko bolnišnico. Zasavski zdravstveni domovi imajo vsak svojo dežurno službo, ki naj bi delovala podnevi in ponoči, v Trbovljah in Zagorju zagotavljajo zdravnika 24 ur na dan, vse dni v tednu. V Hrastniku le občasno, zaradi pomanjkanja zdravnikov. Tako so se v Zagorju, Trbovljah in Hrastniku odločili, da z Urgentnim centrom trboveljske bolnišnice, ki jo je sedaj kadrovsko pokrival ZD Trbovlje, upravljala pa jo je bolnišnica, ne bodo več sodelovali. Trboveljčani NMP prestavljajo v svojo stavbo, Hrastničani in Zagorjani pa medbolnišničnih prevozov s spremstvom zdravnika za bolnišnico ne bodo opravljali, saj je zaradi tega, kot nam pojasni Saša Bajda, direktorica ZD Zagorje, okrnjena nujna 24 urna pomoč za občane in uporabnike njihove ustanove (zaradi odsotnosti rešilca in ekipe).

Pred obiskom urgence po napotnico – razen, če je nujno! Ali ni bistvo urgence le nujna stanja?

Metod Kurent

Kot opozarja direktor Splošne bolnišnice Trbovlje Metod Kurent, odločitev zasavskih domov pomeni tudi spremembo za uporabnike. “Vsak pacient, ne glede na čas prihoda v Urgentni center Splošne bolnišnice Trbovlje mora pred prihodom v Urgentni center SBT NAJPREJ obiskati zdravnika v svojem matičnem zdravstvenem domu, ki oceni njegovo stanje in mu po potrebi izda napotnico za prihod v Urgentni center,” pravi direktor. Čeprav v praksi iz prve roke poročamo, da je bilo točno tako tudi že sedaj. Ko je pacient vstopil ali poklical v urgentni center, so najprej vprašali za napotnico. Mnogi Zasavci so se z nujnimi primeri raje odpravili v celjski urgentni center.

Sedaj po opravljeni triaži pacienta, ki ne bo potreboval nujne oskrbe, lahko poslali nazaj v zdravstveni dom. Kljub temu pa je potrebno dodati, da bodo v Urgentnem centru paciente obravnavali tudi brez napotnice. “V koliko bo pacient prispel v Urgentni center brez napotnice, bo sicer prav tako obravnavan po triažnem sistemu, vendar bo v primeru stanja, ki ne bo kritično, napoten nazaj v svoj matični zdravstveni dom.” Iz izkušenj torej, točno tako kot je bilo doslej. In vsa nenujna stanja niso ne prej sodila na urgenco in ne sodijo niti sedaj.

Obljublja se reorganizacija, a po vseh obljubah v zdravstvu …

Tudi direktor bolnišnice priznava, da je ureditev nujne medicinske pomoči in dežurne službe na nivoju države potrebno reorganizirati, a do tega dejanja še ni prišlo. “Vendar je vsaj za Zasavje do sedaj sistem deloval z medsebojnim sodelovanjem in dogovarjanjem med SBT in zasavskimi zdravstvenimi domovi, tako da je bila zagotovljena dobrobit in čim boljša oskrba občanov,” je zapisal Kurent in dodal, da so bile v zadnjem letu napetosti med zasavskimi zdravstvenimi domovi, ki so vplivale na delo v urgentnem centru, zato so sklicali sestanek z vsemi zasavskimi zdravstvenimi deležniki in tudi predstavniki ministrstva.

Po besedah Metoda Kurenta, naj bi na sestanku sprejeli dogovor, da obstoječi sistem ohranijo do oktobra (torej, da urgentni center kadrovsko pokriva ZD Trbovlje in da zasavski ZD-ji izvajajo medbolnišnične prevoze v času dežurne službe). Oktobra pa naj bi zaživela že več let obljubljena, a nikoli uresničena nova organizacija nujne medicinske pomoči in dežurne službe.

Začudeni in razočarani nad odločitvijo zdravnikov iz ZD Zagorje in ZD Hrastnik, pravi Kurent, ker so odstopili od medbolnišničnih prevozov v času dežurstva, pa tudi razočarani nad odločitvijo ZD Trbovlje, ki prenaša izvajanje NMP iz prostorov bolnišnice v svoje prostore. Direktor bolnišnice je prepričan, da gre za odločitev v škodo pacientov, le te pa poziva k spoštovanju obiskov Urgentnega centra. Torej z napotnico zdravnika iz ZD-ja, kljub temu pa bodo poskrbeli za vsa nujna stanja brez napotnice (kar tudi morajo).

Trenutni sistem ni deloval, je prepričan Tomše, s premikom pa želijo zagotoviti bolj varno in kakovostno obravnavo za paciente kot tudi boljše pogoje za delo zaposlenih. “Upamo, da bo država NMP v Zasavju in državi čimprej uredila na način kot ga predlaga stroka.”

24-urna nujna zdravstvena služba nič več na urgenci

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljčani iščejo častnega občana

Čas je za letošnje zbiranje predlogov za podelitev naziva "častni občan" in "prvojunijske nagrade" v Občini Trbovlje. Predloge lahko oddajo posamezniki, nevladne organizacije, društva,...