-- OGLAŠEVANJE --

Naše življenje pod nadzorom

V Delavskem domu Trbovlje so včeraj odprli mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium 2016.

-- OGLAŠEVANJE --

Prisotne sta nagovorila dr. Matjaž Šekoranja iz Ministrstva RS za kulturo in županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič. Oba sta v nagovoru poudarila pomen festivala, saj je razvoj vizualnih umetnosti v svetu v polnem zamahu, novomedijske vsebine pa vse bolj prepoznavne. 

“Tehnične in umetniške inovacije so že tukaj in zdaj in mi smo viden del tega novega sveta, v katerega pogumno zarisujemo svoje sledi. Ponosni smo, da v Trbovljah gostimo vodilni festival na Slovenskem, ki prepleta novomedijske produkcije s klasično umetnostjo, tehnologijo in znanostjo in vsako leto prinaša v naš kraj najvidnejše projekte z novomedijskega področja,” je poudarila županja Gabričeva.

Tema letošnjega festivala, Realnost pod nadzorom, zastavlja bistvena vprašanja, ki preizprašujejo eksistenco sodobne družbe v vsakdanjem življenju, v katerega je vse bolj vpletena manipulacija s pomočjo sodobne tehnologije. Naše življenje je pod nadzorom, izgubljamo osebni intimni prostor.

Homo Restis

Performans Homo Restis umetnikov iz Linza je potekal ves čas odprtja v delavskem domu in njegovi okolici in bo na ogled tudi v nadaljnjih dneh festivala. Homo Restis se ukvarja s konkretnim okoljem in abstraktnim prostorom skozi prisotnost obeh umetnikov, ki se pojavita kot marioneti, “ljudje na nitkah”. Na odru so si ogledali performans pod okriljem Kluba OpenLab, društva za razvoj inovativnih idej iz Kranja, ki sodeluje na različnih multimedijskih projektih. Za festival Speculum Artium so v sodelovanju z Ano Romih, mlado slovensko koreografinjo in diplomantko amsterdamske univerze ustvarili gibalno, glasbeno in multimedijsko pripoved o letošnji temi festivala, nadzoru. Pri razvoju so uporabljali različne tehnologije, pri animiranju pa so si pomagali tudi s tehnologijami prepoznave gibanja.

Speculum Artium 2016-172DigitalBigScreen

Vzporedno s festivalom Speculum Artium poteka tudi mednarodni festival video umetnosti DigitalBigScreen. Posebnost festivala je v tem, da se video produkcija ustvarjalcev s celega sveta predvaja v kino dvorani, na velikem filmskem platnu. Predvajana video produkcija je bila izbrana s pomočjo mednarodnega razpisa, kjer je sodelovalo 84 avtorjev s 119 video deli. V času festivala bo predstavljen žlahtni tekmovalni izbor 12 del, pa tudi 6 del v kategoriji Posebni pogled in pa posebna projekcija del Visoke šole za umetnost iz Nove Gorice.

Tudi danes in jutri si lahko obiskovalci v prostorih in okolici Delavskega doma Trbovlje ogledajo pester in bogat program. V času festivala je v pododrju Delavskega doma Trbovlje stalno odprt muzej rudarskih zgodb 4. DRITL, kot opomnik na 200 let rudarjenja v Trbovljah.

V preteklih 8 letih se je Speculum Artium uveljavil kot eden vodilnih festivalov novomedijske kulture v Sloveniji, zlasti zaradi vizionarsko usmerjenega prepleta novomedijskih produkcij z umetnostjo, tehnologijo in znanostjo. Namen festivala Speculum Artium je namreč na zanimiv in interaktiven način približati novomedijsko kulturo 21. stoletja širšemu občinstvu, mu predstaviti drugačne možnosti uporabe novomedijske tehnologije in njeno povezavo s klasičnimi vizualnimi tehnikami.

20161013 - Speculum Artium 2016-17

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Gasilci so se sami “lotili” evropskih projektov, s katerimi posodabljajo svoje prostore in opremo

Kar sami so pripravili projekt, se javili na razpis za evropska sredstva in z njimi postavili sončno elektrarno na streho ter prenovili prostore. Gasilski...
-- OGLAŠEVANJE --