-- OGLAŠEVANJE --

Namesto brezposelnemu delo ga pošljejo raje na delavnico?!

Spet dokaz, da ima vsaka zgodba dve plati. Na eni strani brezposelni, ki pravijo, da dela ni, na drugi strani delodajalci v večnem lovu za dobrim delavcem. Ki ga je včasih težko najti, pravijo. In kje je vloga zavoda?

-- OGLAŠEVANJE --
Lijana Vidic Ristič

Na vprašanje, koliko kandidatom službo poišče prav zavod in koliko je takšnih, ki službo dobijo brez pomoči zavoda, odgovora nismo uspeli pridobiti.

Napotitev na razgovor: Misija nemogoče?

Pa nam na pomoč pri iskanju odgovora priskoči 27-letna Nina, ki je na zavodu prijavljena dobrih devet mesecev. V tem času je bila napotena na en sam razgovor. Se je pa udeležila dveh delavnic, organiziranih s strani zavoda, občasno se mora zglasiti tudi na pogovor pri svetovalki.

Trboveljska enota Zavoda RS za zaposlovanje je v lanskem letu sodelovala pri zaposlitvah za 1.032 prostih delovnih mest. Na ta delovna mesta so napotili 3.306 kandidatov. Kar 1.520 obvestil o prostih delovnih mestih so kandidatom poslali preko pošte, 14.990 obvestil je bilo poslanih preko elektronske pošte in SMS sporočil, za naš portal pojasni Lijana Vidic Ristič, direktorica zavoda v Trbovljah.

Druga plat: “Težko najti dobrega delavca”

“Novega delavca sem iskal kar štiri mesece, na koncu sem zaposlil delavca iz tujine. Dva kandidata, ki ju je napotil zavod, interesa za delo sploh nista imela, tretji je že na razgovoru opozoril na stalne zdravstvene težave,” nam svojo izkušnjo zaupa direktor manjšega zagorskega podjetja.

Da so si napoteni kandidati, zelo različni, nam potrdijo tudi v Steklarni Hrastnik: “Nekateri so za delo zelo zainteresirani, si službe resnično želijo, spet drugi se odzovejo samo zato, da dobijo potrdilo, da so se zglasili na razgovor. So tudi takšni, ki delo odklonijo.”

Dobrih 400 “vrgli” z zavoda

V primerih, ko ugotovijo, da brezposelna oseba aktivno ne išče zaposlitve oz. da krši obveznosti, ki jih je sprejela z vpisom v evidenco brezposelnih oseb, to osebo doleti vsaj katera od naslednjih sankcij; opozorilo s strani svetovalke, izbris iz evidenc zavoda in pa ukinitev prejemanja denarnega nadomestila (če ga oseba prejema), pojasni Nuša Laznik iz trboveljskega zavoda. Kot dodajo še na CSD Trbovlje se ob izbrisu iz evidenc zavoda prekine tudi prejemanje socialne denarne pomoči s strani Centra za socialno delo. 

V lanskem letu so na območni službi v Trbovljah, zaradi krivdnih razlogov, v evidenci prenehali voditi kar 415 brezposelnih oseb, pove Vidic Rističeva.

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Gasilci so se sami “lotili” evropskih projektov, s katerimi posodabljajo svoje prostore in opremo

Kar sami so pripravili projekt, se javili na razpis za evropska sredstva in z njimi postavili sončno elektrarno na streho ter prenovili prostore. Gasilski...
-- OGLAŠEVANJE --