14.3 C
Trbovlje
ponedeljek, 26. septembra 2022
ZON.siAktualnoNajnižje cene stanovanj v Hrastniku, najvišje v Litiji

Najnižje cene stanovanj v Hrastniku, najvišje v Litiji

V preteklem letu je Geodetska uprava Republike Slovenije uvedla nova tržna analitična območja (TAO), to so tržna območja, na katerih so značilnosti ponudbe in povpraševanja po določeni skupini nepremičnin zelo podobna in so zato zelo podobni trendi cen. Med 10.300 stanovanji, kolikor jih šteje zasavska regija, je bilo v letu 2020 prodanih 190.

Pri letni analitiki je GURS na vzorcu 133 stanovanj ugotovil tudi povprečno prodajno ceno stanovanj, ki znaša 910 evrov za m².

Predviden rahel trend cen navzdol

Kako se “obnaša” nepremičninski trg v Zasavju v zadnjih časih, je iz prve roke razkril kar nepremičninski agent z območja Zasavja Boštjan Hudomalj.

Boštjan Hudomalj

“Nizke obrestne mere in dejstvo, da je ljudem zaradi zaprtih trgovin in gostinskih lokalov ostajal denar, je povzročilo pravi bum na trgu. Prodajalci so kmalu začutili visoko povpraševanje in posledično dvignili cene nepremičnin,” opisuje učinke koronavirusnih okoliščin ter epidemije sogovornik Hudomalj in nadaljuje: “Dogajalo se je celo, da so potencialni kupci na ogledu sami nepremičnino licitirali navzgor. So se pa po slabem letu cene nekoliko umirile in začutiti je rahel trend cen navzdol. Predvidevam pa, da se bodo cene rabljenih stanovanj še nekoliko znižale, ko se bodo pojavile na trgu stanovanja v novozgrajenih blokih.”

Stanovanja
Število vseh enot v 2020 10.329
Število prodanih 190
Delež prodanih 2,0 %
Fond nepremičnin in obseg prodaj za TAO Zasavje, vir: GURS

Zasavje med najcenejšimi štirimi v državi

Daleč najdražje so nepremičnine v našem glavnem mestu, kar potrjuje podatek, da je bila srednja cena stanovanja v večstanovanjski stavbi lani v Ljubljani za slabih 70 odstotkov višja kot na ravni Slovenije in se je tako že povsem približala meji 3.000 evrov/m². Zasavska regija je uvrščena med tiste, za katere velja, da je nakup stanovanja najcenejši v državi – to velja še za Belo Krajino, Prekmurje in Haloze – v vseh štirih je bila pod podatkih GURS-a v letu 2020 srednja cena stanovanja pod 1.000 evrov/m².

Tržno analitično območje (TAO) Zasavje in lokalna analitična območja (LAO), vir: Poročilo o slovenskem trgu nepremičnin za leto 2020, GURS

STANOVANJA
fond št. prodaj
TAO Zasavje 10.329 190
– LAO Trbovlje 4.249 87
– LAO Zagorje, Kisovec 2.379 51
– LAO Hrastnik 2.248 33
– LAO Trbovlje jug 987 13
– LAO Zasavje brez večjih krajev 466 6
Fond nepremičnin in obseg prodaj za LAO znotraj TAO Zasavje, vir: GURS

 

Najugodnejši nakup stanovanja v Hrastniku

Hrastnik

Eden od razlogov za to, da se Zasavje uvršča med najcenejše, je tudi starost stanovanj, ki so na ravni TAO Zasavje stara v povprečju 55 let.

In koliko sploh znašajo cene stanovanj?

Iz spodnje razpredelnice (upoštevane so srednje vrednosti-mediana) je razvidno, da se cene gibljejo od 770 do 1.100 evrov/m² – najugodnejši nakup stanovanja je v TAO Zasavje (ki NI enak statistični regiji Zasavje!) na območju Hrastnika, najdražji pa na območju LAO Zagorje, Kisovec.

Velikost vzorca Cena evr/m² Leto zgraditve Uporabna površina (m²)
TAO Zasavje 133 910 1965 46
– LAO Trbovlje 60 970 1963 51
– LAO Zagorje, Kisovec 33 1.100 1978 43
– LAO Hrastnik 28 770 1968 40
– LAO Trbovlje jug ni prikaza, ker je velikost vzorca za izračun statističnih kazalnikov premajhna
– LAO Zasavje brez večjih krajev
Cene in lastnosti stanovanj na sekundarnem trgu znotraj TAO Zasavje, vir: GURS

 

Cene stanovanj opisujeta nepremičninski agent in analiza

Stanovanja v Ulici 1. junija v Trbovljah

“Kot je veljalo že pred epidemijo, so še vedno najcenejša rabljena stanovanja v Hrastniku. Tu se cene gibljejo okrog 800 evrov/m², odvisno tudi od stanja stanovanja. Se zgodi tudi, da se kakšno stanovanje, ki je popolnoma obnovljeno in se prodaja z vso opremo, proda za 1.000 evrov/m², a to je bolj izjema kot pravilo. 

Cene stanovanj v Trbovljah so odvisne od lokacije. Medtem, ko je povprečna cena stanovanja v zgornjem delu mesta okrog 1.200 evrov/m², je v spodnjem okrog 1.100 evrov/m². 

Stanovanjsko naselje v Litiji

Najtežje je določiti povprečno ceno v Zagorju ob Savi kjer dosegajo obnovljena stanovanja povprečno ceno okrog 1.300 evrov/m², medtem ko je pri ostalih stanovanjih cena med 1.000 do 1.100 evrov/m². 

Za področje Litije nimam podatkov, je pa iz Evidence trga nepremičnin razvidno, da se gibljejo povprečne cene stanovanj okrog 1.600 evrov na m²,” izčrpno za naš portal opiše Hudomalj.

 

SORODNI ČLANKI:

Za stanovanje v Hrastniku okoli 800 evrov na kvadrat, v Zagorju 1300

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljski policisti v soboto, zaradi alkohola, pobrali 3 vozniška dovoljenja

Policisti v Zasavju so v minulem vikendu poleg rednih nalog obravnavali še: PP Zagorje ob Savi: - v petek so obravnavali prometno nesrečo z manjšo materialno...
X