5.9 C
Trbovlje
nedelja, 9. maja 2021
ZON.siAktualnoNajmočnejši sunki šele prihajajo

Najmočnejši sunki šele prihajajo

Veter se krepi in za severozahodni del države so razglasili rdeči, za večji del države pa oranžni alarm. Veter tudi do 100 km/h.

Rdeči alarm pomeni, da so možni zelo burni meteorološki pojavi ter da je na širšem območju možen nastanek večje gmotne škode in nesreč. Ob tem so lahko ogrožena tudi človeška življenja.

Hitrosti do okoli 100 km/h
Zaradi reliefne razgibanosti terena se v Sloveniji lahko lokalno, na manjšem območju, hitrost vetra še poveča.
Veter bo najmočnejši med četrtkom popoldne in petkom opoldne.

Najvišje hitrosti lahko pričakujemo pod Karavankami, na Koroškem, Štajerskem in v Prekmurju ter v zgornjem Posočju.
V omenjenih regijah so precej verjetne najvišje hitrosti od 80 do okoli 100 km/h. V višji legah (nad okoli 1500 m nadmorske višine) bodo hitrosti vetra še višje. Severni veter bo pihal do okoli 120 km/h.

Drugod, v hribovju zahodne Slovenije, v osrednji ter jugovzhodni Sloveniji bodo najmočnejši sunki vetra med 60 in 80 km/h.
Omenimo še Slovensko obalo, kjer bo občasno zapihala tramontana, ki pa predvidoma ne bo presegla hitrosti 70 km/h.
Ob hitrostih vetra od 80 do okoli 100 km/h veter lahko lomi veje, podira nekatera drevesa, odnaša kritino s streh, ovira promet in otežuje gibanje.

Že nastala škoda zaradi vetra
Odkrivalo strehe v Mariboru ter Železnikih, na cesto Rimske Toplice–Jurklošter pa se je pri odcepu za Dol pri Laškem zjutraj podrlo drevo, a so ga pristojni že razžagali in odstranili s cestišča.

Zato ob morebitnem pojavu na vašem območju ostanite v varnih prostorih. Vrata in okna naj bodo zaprta. Pri gibanju na prostem se izogibajte nevarnih mest. Priporočamo veliko previdnost v prometu.

veter

vir: meteo.si

SORODNI ČLANKI:

FOTO: Podrta drevesa in toča v Zasavju

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Zaprta zasavska zaradi plazu, podrto drevje, ogroženi stanovanjski objekti

Zaradi močnega deževja so danes gasilci intervenirali v vseh zasavskih občinah, in še vedno na terenu odstranjujejo posledice. Trenutno je zaradi zemeljskega plazu zaprta...