31.6 C
Trbovlje
sreda, 28. julija 2021
ZON.siAktualnoNajmanj smrti zaradi covid-19 v Zasavju

Najmanj smrti zaradi covid-19 v Zasavju

Danes na tiskovni konferenci Vlade so predstavili podatke o umrljivosti in smrtnih primerih, povezanih s covid-19.

Direktor NIJZ-ja Milan Krek je predstavil podatke o umrljivosti v letu 2020 oz. o smrtnih primerih, povezanih s covidom-19.

Podatki se po državah zbirajo po različnih metodologijah, je povedal Krek in poudaril, da je treba biti pri primerjavah po državah previden.

V Sloveniji podatke vodimo po dveh poteh: prvo zbirko vodi ministrstvo za zdravje, ki vsako jutro dobi podatke o umrlih v bolnišnicah in DSO-jih. Na NIJZ-ju pa delajo natančnejšo analizo, in sicer na podlagi štirih postopkov: Križajo bazo pozitivnih na covid-19 in vseh umrlih. “Na ta način dobimo podatke o vseh, ki so umrli in so bili covid pozitivni. Druga zbirka je zbirka podatkov mrliških listov, ki jih izpolni zdravnik – mrliški oglednik.” Podatke pa zbirajo tudi prek dokumenta, ki zabeleži smrti zaradi nalezljivih bolezni. Poudaril je, da ti postopki potekajo dlje, zato ne morejo poročati o umrlih vsak dan. Ob koncu leta pa naredijo natančnejši analizo.

V letu 2020 je umrlo 2891 ljudi, povezanih s covidom-19. 1682 (58 %) je bilo oskrbovank in oskrbovancev DSO-jev, 1209 (42 %) pa jih je umrlo v splošni populaciji. 

Število smrti, povezanih s covidom-19, po regijah: največ jih je umrlo v osrednjeslovenski regiji, ki ima največ prebivalcev, in najmanj v zasavski regiji. Glede na 100.000 prebivalcev je po številu s covidom povezanih smrti najbolj obremenjena pomurska regija, sledijo koroška, podravska, jugovzhodna Slovenija, posavska regija, zadnja je obalno-kraška, kjer je bilo smrti, povezanih s covidom, najmanj. “Žal tudi tu velja staro pravilo v javnem zdravju, da so tam, kjer je revščina in je manj možnosti razvoja, tudi smrti bolj pogoste. Tudi predčasne smrti. Tako je tudi tukaj: pomurska regija je ena najmanj razvitih in ima tudi največjo gostoto umrlih.” je dejal Krek.

Glede na starost, najpogosteje umirajo starostniki po 55. letu. Slovenija je zabeležila tudi primer mlade nosečnice, ki je bila v 31. tednu nosečnosti. Nje niso uspeli rešiti, je pa preživel otrok.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Priložnost za delo v Dewesoftu. Te zanima?

Trboveljsko podjetje Dewesoft ves čas išče nove sodelavce. V 20 letih kar so na trgu večajo svoje prostore, število zaposlenih in seveda tudi dobiček. Poleg...