-- OGLAŠEVANJE --

Nagrada Tončke Čeč tokrat v roke vsestranski sodobni umetnici Maši Jazbec

-- OGLAŠEVANJE --

Komisija za družbene dejavnosti in občinska priznanja je Občinskemu svetu Občine Trbovlje predlagala, da za leto 2024 podeli nagrado Tončke Čeč, dr. Maši Jazbec za izjemne posamezne kulturne in umetniške dosežke v občini Trbovlje in zunaj nje, ki prispevajo k uveljavitvi in ugledu občine Trbovlje.

Umetnica, akademska raziskovalka, kuratorka in producentka, ki se udejstvuje na različnih področjih, kjer se stikata znanost in umetnost. V svojem večplastnem ustvarjanju se posveča predvsem vplivu robotike in ostalih podobnih tehnologij na življenja ljudi in ostalih živih organizmov.

Bila je gostujoča raziskovalka v laboratoriju profesorja Hiroshija Ishigure v Kjotu (Japonska). Od leta 2019 vodi laboratorij DDTLab v podjetniškem pospeševalniku Katapult, v okviru Delavskega doma Trbovlje, ki se ukvarja s povezovanjem umetnosti, znanosti in novih tehnologij. V sklopu DDTLab je zasnovala program Kreativne robotike, za kar je prejela več priznanj Gospodarske zbornice Slovenije za inovacije na področju kulturnih industrij.

S svojimi umetniškimi projekti se je predstavila na številnih mednarodnih umetniških platformah in festivalih, kot so med drugimi tudi Ars Electronica, Athens Media Art Festival, Sonica, Lab30, Tsukuba Media Art Festival, ISEA, Speculum Artium, MFRU, Pixxelpoint, R.O.R., Festival NOVA in Kiblix.

Leta 2019 se je predstavila na dveh preglednih samostojnih razstavah v Galeriji Equrna v Ljubljani in v Galeriji Velenje, soustvarila pa je tudi intermedijsko instalacijo Monolit, ki je umeščena v park kulture v Trbovljah.

Vodila je projekte, ki so bili nagrajeni celo z nacionalnim priznanjem za inovacijo. Projekti pod njenim vodstvom so prejeli zlata, srebrna in bronasta priznanja za inovacije. Vsekakor velik dosežek za umetnost.

V letih 2022-2023 je dr. Maša Jazbec predstavila svojo celostno prostorsko instalacijo z naslovom Sintetični organizmi v sklopu samostojne razstave v nekdanji samostanski cerkvi Galerije Božidar Jakac – Muzeja moderne in sodobne umetnosti, Kostanjevica na Krki.

V letu 2023 pa je prejela nacionalno priznanje za umetnost, priznanje Riharda Jakopiča.

Zasavskim kulturnikom podeljena zaslužena priznanja ob kulturnem prazniku

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Gasilci so se sami “lotili” evropskih projektov, s katerimi posodabljajo svoje prostore in opremo

Kar sami so pripravili projekt, se javili na razpis za evropska sredstva in z njimi postavili sončno elektrarno na streho ter prenovili prostore. Gasilski...
-- OGLAŠEVANJE --