5 C
Trbovlje
sobota, 23. oktobra 2021
ZON.siAktualnoNad Radečami pionirski projekt 100 odstotno samooskrbne vasi

Nad Radečami pionirski projekt 100 odstotno samooskrbne vasi

Pionirski projekt stoodstotno samooskrbne vasi je včeraj dočakal uradno otvoritev. V zaselku Zavrate v občini Radeče so včeraj predstavili 100-odstotno samooskrbno vas, ki je z izvedbo in uspešnim zagonom elektrarn postala prva takšna v državi. Odslej vso električno energijo, ki jo v Zavratih porabijo, pravzaprav »pridelajo« sami – oziroma to za ljudi stori sonce.

Sončne celice, optika in še avto-polnilnica

Matej Trošt

Kot je pojasnil tehnični vodja projekta Matej Trošt, so po pridobljenih soglasjih in ureditvi vse zahtevane dokumentacije, v sodelovanju z domačini iz Zavrat poiskali in tudi našli primerne strehe. Namreč, ni vsaka optimalna, saj je zelo pomembna lega in naklon ter čim daljša izpostavljenost soncu tekom dneva. Na treh strehah, na t.i. Pjetrovi domačiji (na stanovanjski hiši in na kozolcu) in na objektu domačije Zajc so tako vzpostavili sončno elektrarno. Zavrate so tako vas, katero »poganja« sončna energija s skupno vršnjo močjo 50kW, samo naselje pa ima šest aktivnih uporabnikov.

Med povezavo elektrarn so gradbeni kanal izkoristili tudi za to, da so vanj položili optični kabel, kar je za odročen kraj pod kumljanskim hribovjem ravno tako pomembna pridobitev. V sklopu projekta pa so domačiji »pr’ Pjetri« (Novak) postavili še avtomobilska polnilnica, ki bo služila napajanju električnih avtomobilov.

Med govorci spodbudnih besed tudi evropski poslanec

Slavnostne otvoritve, ki pomeni pomembno prelomnico v oskrbi z energijo z obnovljivimi viri so se udeležili direktor podjetja SONCE energija Roman Gregorn, poslanec v Evropskem parlamentu Franc Bogovič, radeški župan Tomaž Režun in Gregor Novak, solastnik skupine SONCE in direktor platforme SunContract, kot tudi predsednik Združenja slovenske fotovoltaike Primož Tručl, ki so dodali vsak svoj pogled na izkoriščanje energije sonca človeku in skupnosti v prid. Projekt so investitorji, ki so bili obenem tudi izvajalci in idejne vodje z Novakom na čelu, zastavili v skladu s še čisto svežim Zakonom o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije. Ta omogoča samooskrbne OVE-skupnosti, kar je dobrodošlo za odjemalce elektrike, saj se njihov račun za elektriko zmanjša za 10-15 odstotkov, medtem, ko si tisti, ki dajo na razpolago streho lahko še bolj manejo roke – prihranijo namreč tudi do 50%. Uporabniki plačajo samo še priklop na omrežje in najem elektrarne, nič več pa porabe, saj vse kar bodo porabili sami proizvedejo. In po ocenah, izkušnjah in izračunih naj bi že v prihodnjem letu proizvedli trikrat več kot bodo sami porabili.

Tudi v mesto Radeče, še na obrobje in smelo naprej

Gregor Novak

V načrtih so že novi projekti, pravi Gregor Novak, ki je rasel prav na domačiji, kjer je danes del kompleksa zavraške sončne elektrarne: »V teku je izgradnja samooskrbnega centra mesta Radeč, načrtujemo pa še eno samooskrbno vas v občini Radeče in še v nekaterih drugih delih Slovenije. Izkazalo se je, da je preboj na področju rabe obnovljivih virov s sončno elektrarno v Zavratih prinesel tri vidike trajnostnega delovanja, ki so odgovoren odnos do narave (»čista« energija), takojšni učinek (vsak evro, ki se prihrani, v gospodinjstvih pomeni veliko) in neodvisnost od globalnih podražitev električne energije. Posebno zadovoljstvo pa je za Novaka, ki je s prijatelji in podporniki postavil tudi prvo komercialno sončno elektrarno v Sloveniji le vas niže, v Jelovem (znanem po Deželi palčkov), izrazil ob dejstvu, da so vsi prebivalci naselja Zavrate stopili skupaj in dokazali sinergijo, kar od vsega še najbolj ceni.

Sredi neokrnjene narave nad Radečami prihodnji teden gozdna terapija

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Cel mesec popolnih občasnih ZAPOR na cesti Zagorje – Litija

Zaradi sečnje dreves bodo na cesti Litija - Zagorje, natančneje na območju Litija - Spodnji Log popolne kratkotrajne zapore do 30 minut. Zapore so...