-- OGLAŠEVANJE --

Na zasavki polkilometrska rekonstrukcija ceste z galerijo dolgo 320 metrov

-- OGLAŠEVANJE --

S tem, ko so postavili zaporo na odseku glavne prometne poti Zasavja G2-108, se je začelo zares: stekla je obljubljena rekonstrukcija ceste G2-108/1183 med Litijo in Zagorjem ter izgradnja galerije Šklendrovec.

Šklendrovec – lokacija polovične zapore; vir: DRSI

Da je Ministrstvo za infrastrukturo – Direkcija RS za infrastrukturo sploh pristopilo k odločitvi za ta projekt, so “zaslužni” številni plazovi in vse bolj izkazana nujna potreba, da se izvedejo zaščitni ukrepi na brežinah nad cesto.

Predvidena je rekonstrukcija ceste v dolžini 500 metrov, poglavitna rešitev v tej smeri pa izgradnja galerije Šklendrovec, po umestitvi katere na problematičen odsek ne bo več naletaval material na cesto. Dolžina galerije bo 320 metrov; stropna plošča bo debela en meter, stena galerije 75 cm, podporni stebri pa bodo pol-metrske debeline, izhaja iz tehničnega poročila. Ob začetku del je na tem območju že polovična zapora ceste. Kot so še pojasnili na Direkciji RS za infrastrukturo, “so skladno s projektno dokumentacijo poleg polovične zapore ceste z izmenično enosmernim odvijanjem prometa predvidene tudi občasne kratkotrajne popolne zapore ceste izven koničnih ur prometa, in sicer za del posameznih aktivnosti, ki jih ni mogoče izvesti drugače (npr. posek višjih dreves ipd.).” Predvideni rok dokončanja del je konec junija 2023.

Direkcija RS za infrastrukturo je v začetku septembra 2021 podpisala pogodbo s podjetji Trgograd d.o.o. (vodilni partner), Kolektor CPG d.o.o. (partner) in AGM Nemec d.o.o. (partner). Do 10. novembra, ko so se dela tudi pričela (postavitev zapore, frezanje asfalta), je izvajalec pridobil dovoljenje za zaporo ceste in izdelal tehnološki elaborat.

Iz 4.300 do 6.000 vozil dnevno

Območje v zaključku galerije Šklendrovec; foto: Pronig d.o.o. (tehnično poročilo projekta)

Kljub temu, da je cesta, preko katere dnevno migrira proti prestolnici in nazaj velik del zasavskega prebivalstva, v preteklosti že bila deležna določenih zaščitnih ukrepov, pa je zaščita z leti postala dotrajana in poškodovana, seveda tudi na račun stalnega naletavanja kamnov in zemlje na oba vozna pasa ter celo na odbojno ograjo na drugi strani ceste. Po zasavki je po prometnih podatkih leta 2015 potovalo 4.300 vozil dnevno, ta številka pa naj bi upoštevajoč trend in 10-letno plansko dobo že kmalu narasla na 6.000 vozil na dan.

Po podatkih investitorja Direkcije RS za infrastrukturo, se bo s projektom, ki je “težak” skoraj 6 milijonov in pol evrov, “izvedla armiranobetonska galerija, namestili podajno lovilni sistemi v skupni dolžini 180 metrov za varovanje ceste pred padajočim kamenjem, zajeta pa je tudi rekonstrukcija ceste vključno z ureditvijo odvodnjavanja v skupni dolžini 500 metrov.”

 

 

SORODNI ČLANKI:

Na Zasavki drugo leto v izgradnjo galerije

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Po desetletju bivanja v nekdanji tovarni skoraj prepolovljen vpis

Letos je točno 10 let, kar so se najmlajši Zagorjani preselili v preurejene prostore nekdanje tovarne Lisca.  Pred vselitvijo so bili oddelki vrtca razseljeni po...
-- OGLAŠEVANJE --