today-is-a-good-day
5 C
Trbovlje
ponedeljek, 4. marca 2024
ZON.siAktualnoMotivirati nekoga, ki je prepričan, da se nič ne da

Motivirati nekoga, ki je prepričan, da se nič ne da

Za mladinskega delavca je največji dosežek, da motivira nekoga, ki je prepričan, da se nič ne da, nato pa vidi, da ima moč, da nekaj naredi, pravi direktorica Mladinskega centra Trbovlje Katarina Nučič.

Katarina Nučič je MCT prevzela v začetku letošnjega leta in nadaljuje dobro delo svoje predhodnice.

Kako je organizirano delo v MCT?

Znotraj MCT delujejo trije sklopi: temelj je mladinsko delo, poleg tega pa še hotelska dejavnost in kavarniška oziroma klubska dejavnost. Pri mladinskem delu si prizadevamo čim bolj aktivirati mlade, da sami ustvarjajo program.

Močno je tudi mednarodno področje, pripravljamo strategijo delovanja na tem področju. Poznani smo kot dobri prijavitelji evropskih projektov, organiziramo evropske mladinske službe (EVS), mednarodne mladinske izmenjave,… Zanimajo nas tudi večji projekti, strateška partnerstva, ki rabijo trdne partnerske osnove, zato je ena od prioritet iskanje novih, različnih partnerjev in prijavljanje na različne razpise.

Pokrovitelj rubrike INTERVJU:

Katarina Nučič6Za nekoga, ki ni aktiven, lahko že ena ustvarjalna delavnica, ki jo pripelje v MCT, pozitivno vpliva na njegovo samozavest.

Mladi delujejo bolj skupinsko?

Zelo različno. Nekateri imajo ideje in si želijo individualnega dela. V interesne skupine pa se vključijo tisti, ki si želijo druženja in jih zanima tema. V okviru interesnih skupin imamo na primer zelo močno medijsko skupino, kjer snemajo filme in se preko kamere spoznavajo z različnimi temami, kot so strpnost, zdravje,…

Kaj odnesejo od aktivnosti?

Včasih mladim ne uspe v prvo, se jim zalomi. Nič hudega, če ne gre po prvotnih načrtih, že sam proces jim bo prinesel pozitivne učinke. Pomembna vloga mladinskega dela je, da skupaj z mladimi to ozavestimo, gremo skozi proces, kaj je pri tem dobil.

Včasih na prvi pogled sploh ne vemo, da smo nekaj pridobili. Vsaka stopnička vodi naprej. To je tisto, kar šteje.

Katarina Nučič7

Kaj mlademu da izmenjava?

Na mladinske izmenjave gredo mladi za teden do 14 dni in ustvarjajo na skupno temo. V kratkem času morajo doseči cilje, ustvarjalno delajo v mednarodnih skupinah, z zanimivimi orodji. Za njih je to velika učna izkušnja. Mnogi hodijo na potovanja v tujino, a je povsem nekaj drugega, ko so v tujini s 30 vrstniki iz 4 različnih držav. Morajo se prilagajati, se učiti strpnosti, prihaja do kulturnih in drugih razlik. Zelo močna izkušnja je tudi evropska mladinska služba.

Kakšne so razlike med generacijami?

Mogoče gre v primeru mlajših generacij za neučakanost in drug način življenja. Vse imamo namreč v trenutku na dosegu roke, vse želimo takoj. A ne gre le za 20-letnike, tudi starejši postajamo bolj neučakani. Če primerjamo generacije, je drugačen predvsem način življenja, a potrebe so enake pri vseh generacijah. Tudi včasih niso bili vsi mladi zelo aktivni.

Katarina Nučič4-1Kakšni so cilji mladinske dejavnosti v Trbovljah?

Graditi dobra partnerstva in mreže. Želimo biti partnerji v različnih projektih, ne le v projektih Erasmus+, se razširiti še na druga področja, na druge razpise. Želimo še naprej krepiti mladinsko delo, mladinske delavce – to je delo, ki ga je treba začutiti. Želimo, da v MCT aktivno sodeluje čim več mladih.

Ste bili aktivna najstnica?

Ko sem bila najstnica, še ni bilo mladinskega dela. Bila sem povprečna najstnica, v puberteti malo upornica, v srednji šoli pa sem rada sodelovala pri organizaciji kakih dogodkov. Če bi imela takrat možnost, da bi mi nekdo pomagal reflektirati moje delo, bi se bolj zavedala tega, da me to področje zanima. Z mladinskim delom sem se srečala, ko sem se zaposlila tukaj, ko še nisem natančno vedela, kaj je mladinsko delo. Predstavljala sem si, da je to organizacija dogodkov za mlade – je tudi to, a to ni bistvo. Bistveno je, da si mentor skupini mladih pri projektu, ki ga sami izpeljejo od začetka do konca.

Katarina Nučič2

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Trboveljčani iščejo častnega občana

Čas je za letošnje zbiranje predlogov za podelitev naziva "častni občan" in "prvojunijske nagrade" v Občini Trbovlje. Predloge lahko oddajo posamezniki, nevladne organizacije, društva,...