5.1 C
Trbovlje
ponedeljek, 5. decembra 2022
ZON.siAktualnoMlada Trboveljčanka peče rojstnodnevne torta za revnejše otroke

Mlada Trboveljčanka peče rojstnodnevne torta za revnejše otroke

V prvem valu epidemije je pekla kruhke in kuhala kosila za socialno ogrožene, te dni pa 27-letna Trboveljčanka, ki sicer sedaj živi v Čemšeniku peče rojstnodnevne torte za tiste najmlajše, katerih starši si nakup torte težko privoščijo. 

Trboveljčanka Klavdija Žinger namreč peče prav posebne torte. To so rojstnodnevne torte, narejene z ljubeznijo in brezplačno za otroke iz družin, kjer si torte ne morejo privoščiti.

Klavdija je po poklicu gastronom in trenutno dela v kuhinji v kamniškem vrtcu. Veseli pa jo še marsikaj – poleg priprave sladic, tudi pisanje, risanje, glasba in oblikovanje. Ko ne peče, pripravlja material za svojo knjigo.

Ideja za pečenje rojstnodnevnih tort med pisanjem pesmi

Ideja za rojstnodnevne torte s posebnim namenom se ji je porodila med pisanjem pesmi za knjigo, ki bo izšla aprila naslednje leto. Glede na to, da je tematika njeno otroštvo, se je v zapisanih rimah našla tudi ideja za projekt Pokloni nasmeh. Sicer pa Klavdija najraje piše o tem, kar je doživela, ter o občutkih, ki jih doživlja ob ljudeh in stvareh, ki so ji blizu.

»Spomnim se prve rojstnodnevne torte. Vem, da jo je dobil fantek, ki je torte bil neizmerno vesel. Narejena je bila v par uricah in tudi mamica je bila presrečna,« je vesela tudi Klavdija.
In kako izbere otroka, torej kako ve, komu podariti torto? Starši, znanci in sorodniki z njo kontaktirajo s pomočjo Facebooka. Potem pa se prepusti občutku, ki ji pomaga do pravilne izbire. Tudi povpraševanja je vse več.

Njene tortice potujejo po vsej Sloveniji. Zanimivo je, da pravzaprav še nobena ni ostala v Zasavju. Težave trenutno predstavlja logistika. Če starši ne morejo po torto, se Klavdija znajde tudi za prevoz.

»Med prvim valom korone sem ponujala pečenje kruhka in kuhanje kosila, nekaj ljudi se je prijavilo in so kruhek tudi dobili,« še pove mlada gastronomka.

Vprašali smo ali se še spomni svoje prve sladice in če gre kdaj tudi kaj narobe.

»Moja prva sladica je bil popoln neuspeh, žal je pristala v smeteh, ker sem zažgala biskvit. Hotela sem narediti čupavce.
Sicer ne gre velikokrat kaj narobe, vedno pa takrat, ko se mi najbolj mudi. Če lahko, to popravim, če pa ne, pa žal začnem znova vse od začetka.«

Klavdija trenutno živi sama. Ima pa, kot pravi, najboljšega soseda, ki velikokrat poskusi njene izdelke in jih tudi redno pohvali. Rada preizkuša nove recepte, kakšnega pa z veseljem napiše tudi sama. Izvedeli smo še, da nima najljubše sladice, če bi pa že morala izbrati, bi izbrala jogurtovo rezino s sadjem.

Rada bi bila pisateljica s svojim posebnim lokalčkom

»Želim uspeti v pisanju, ker je to trenutno moja največja strast. Rada bi tudi odprla svoj lokalček, ki bi bil popolnoma drugačen od lokalov, ki smo jih vajeni v naši državi.«

Korona je kriva, da je doma na čakanju. Zato bi ji prišel prav kakšen prispevek v obliki materiala za torto.

Dobro se z dobrim vrača! Mogoče se bomo pa kdaj res sladkali v njenem lokalu.

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

VIDEO: Po najdaljši mestni ulici se je zapeljal prvi dobri mož

V spremstvu nagajivih parkeljnov, srčnih angelčkov, zagorskih godbenikov in neverjetnih bruhalcev ognja, se je Miklavž popeljal po mestni vpadnici vse do ploščadi, kjer sta...
X