13 C
Trbovlje
petek, 22. oktobra 2021
ZON.siAktualnoMed državnimi heroji 5 Zasavcev

Med državnimi heroji 5 Zasavcev

Vsako leto policija in ministrstvo za notranje zadeve skupaj podelite medalje za hrabrost in za požrtvovalnost. Za dobra dejanja v preteklem letu so jo prejeli trije zasavski policisti in dva pogumna občana.

V. d. generalnega direktorja policije Marjan Fank in ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar sta 23. decembra, podelila štiri medalje policije za hrabrost in 44 medalj policije za požrtvovalnost.

Medalje namenjene policistom in občanom so tokrat za 24 dogodkov, ki so se zgodili v Sloveniji. Gre za različne primere, od prijetja napadalcev, reševanje ponesrečencev iz gorečega prostora, reševanje utopljencev in preprečitve samomora, so pojasnili na notranjem ministrstvu.

Pogumna občana: Bebar rešil življenje motoristu, Vrabič preprečil samomor.

Marjan Bebar iz Trbovelj

Maja se je Marjan Bebar s službenim vozilom peljal po regionalni cesti in med potjo na vozišču zagledal ležati motorno kolo in za njim parkiran osebni avtomobil. Kasneje je bilo ugotovljeno, da je motorist nenadoma zavil desno, trčil v varovalno ograjo in omahnil v potok. Bebar je šel do ponesrečenega, ki je z obrazom navzdol negibno ležal in ga potegnil iz vode na brežino. Motoristu je odpel čelado in mu z desno roko začel pritiskati na prsnico. Zaradi strme brežine je do prihoda reševalcev moral motorista močno držati in ob tem za pomoč prosil še dva občana. Marjan Bebar je s samoiniciativnostjo in strokovnim pristopom preprečil, da bi ponesrečenec izgubil življenje. Za Svet24 je Marjan povedal, da ni razmišljal, ali skočiti ali ne: »Skočil sem z mostu v potok, približno od 4 do 5 metrov, in ga potegnil iz vode. Padel je na trebuh, cel je bil v vodi. Potegnil sem ga ven, dihal ni, mislil sem mu že dati čelado dol, a ker sem mu masiral prsni koš, je izbruhal vodo.« O svojem pogumnem dejanju pa pravi: »To bi vsak naredil … Pomembno je, da je preživel. Občutek, da si nekomu rešil življenje, je dober, še bolj pa, ker ga poznam in vem, da ima dva otroka, tako kot jaz …«

Nejc Vrabič iz Trbovelj

Marca je Nejc Vrabič med opravljanjem svojega dela opazil, da na robu strehe trgovine podjetja stoji starejši moški. Ta na klice in pozive ni odgovoril, zato je Vrabič splezal na streho in poskušal ugotoviti, kaj je narobe. Moški se je močno tresel in bil s telesom nagnjen čez rob strehe. Vrabiču je uspelo priti do neznanca in ga spraviti stran od tam. Z njim je počakal do prihoda gasilcev in mu preprečeval, da bi vstal in poskušal skočiti s strehe. Nejc Vrabič je s svojim nesebičnim in pogumnim dejanjem pri reševanju neznanca v nevarnost spravil tudi svoje življenje in zdravje, da je rešil drugo.

Požrtvovalni policisti pred dimom rešili človeški življenji

policist Policijske postaje Trbovlje, Jernej Groboljšek

V večernih urah februarja letos je bila po obvestilu na kraj napotena policijska patrulja. Sin prijaviteljice je poskušal v garaži stanovanjske hiše storiti samomor. Garažna vrata so bila ob prihodu policistov odprta, iz prostora pa je prihajal gost dim. Oče je sina že poskušal izvleči iz avtomobila, vendar ni bil zadosti močan. Groboljšek je brez zaščitne maske takoj stekel v garažo, našel nezavestnega moškega in ga izvlekel iz vozila ter ga na tleh pred garažo oživljal vse do prihoda reševalcev. Jernej Groboljšek je ravnal nesebično, požrtvovalno, zavzeto in strokovno.

policista Policijske postaje Zagorje ob Savi Viktor Kovačič in Gorazd Medved

Sredina septembra bi bila za starejšega moškega usodna, če ne bi pravočasno posredovala policista Viktor Kovačič in Gorazd Medved. V stanovanjskem bloku je bil vonj po dimu, vrat stanovanja pa kljub klicem, zvonjenju in trkanju ni nihče odprl, zato sta policista na silo vstopila v stanovanje, polno dima. V spalnici na tleh sta našla okrvavljenega moškega, ki je kazal motnje v zavesti. Takoj sta ga odnesla iz stanovanja, mu nudila prvo pomoč in ga ohranjala pri zavesti. Kovačič je v kuhinji s štedilnika odstavil kuhinjsko posodo z močno zažgano hrano in zaprl dovod plina ter tako preprečil nadaljnje ogrožanje zdravja, življenja in premoženja stanovalcev.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

ZGODBA: Nekdanja radeška županja zbolela za rakom, tri leta kasneje še hčerka

Rak, ne le na dojkah, pač pa vsakršna oblika raka in vsaka resnejša bolezen, je osebna zgodba vsakega posameznika in njegovih svojcev. V prvi...