14.3 C
Trbovlje
sobota, 1. oktobra 2022
ZON.siAktualnoMarjan je "avtohtoni" Kisovčan, ki že desetletja skrbi za lokalno skupnost in...

Marjan je “avtohtoni” Kisovčan, ki že desetletja skrbi za lokalno skupnost in gasilstvo

Dobitnik letošnje zlate plakete Občine Zagorje je Marjan Kovač. Ta zase pravi, da je »avtohtoni« prebivalec naselja Loke oziroma Kisovčan. Veliko energije vlaga v   napredek KS Kisovec – Loke, kjer je predsednik od leta 2010, vse do 1994 pa je tudi predsednik PGD Loke. V prostem času rad vihti kuhalnico in se druži z vnuki.

Občinsko priznanje ni mala stvar, vsako priznanje pomeni tudi motiv. Bo tako tudi pri vas?

Krajevna skupnost (KS) Kisovec – Loke je v zadnjih desetletjih doživela velike spremembe. Zgradili smo več stanovanjskih objektov, prvo obrtno industrijsko cono, energetsko sanirali kulturni dom in podružnično osnovno šolo, zgrajen je bil kanalizacijski sistem, pa še kaj bi se našlo. Skratka, v zadnjem času smo s pomočjo občine uresničili nekaj dolgoletnih načrtov, pomembnih za nadaljnji razvoj krajevne skupnosti kot tudi za varnost otrok in krajanov. Žal se še vedno vsakodnevno soočamo s problematiko močno povečanega prometa na regionalni cesti skozi Kisovec in posledično poslabšanjem prometne varnosti. Vse našteto me je spodbudilo, da sem sprejel funkcijo predsednika sveta KS. Za skupnost nisem nikoli delal zaradi želje po priznanjih, je pa prejem zlate plakete Občine Zagorje zame velika čast. To pomeni, da predlagatelji cenijo moja prizadevanja.

Ne morem še reči, ali bo to visoko občinsko priznanje tudi motiv za nadaljevanje mojega dela v lokalni samoupravi. Pred vrati so sicer volitve, vendar se še nisem odločil za nadaljevanje politične kariere. Prišel je čas, da sedanje vodstvo preda štafetno palico mladim, ki bodo gradili naprej. Menim, da smo jim postavili trdne temelje.

Kako poteka delo v vaši KS, kdo vam pomaga?

Letošnji nagrajenci

Po občinskem statutu se KS suvereno zavzema za razvoj svojega območja. Prizadeva si za izboljševanje kakovosti življenja prebivalcev. Prav je, da občasno potegnemo črto in ugotovimo, kaj smo naredili in česa nismo. Nekaj mesecev pred zaključkom 4-letnega mandata aktualnega sveta KS bi poudaril, da so bile naše potrebe in cilji nekoliko višji, a smo v okviru danih možnosti le uspeli izpeljati nekaj večjih in še več manjših projektov, s katerimi smo obogatili našo krajevno skupnost.          Naša glavna prioriteta je posodobitev regionalne ceste. Projekt se je po enajstih letih končno odvil v pravo smer. Našla se je rešitev, ki je sprejemljiva za veliko večino Kisovčanov ter bo prinesla varnost in zadovoljstvo vsem generacijam. 

Marsikdaj se je zdelo, da smo pred nepremostljivimi ovirami na poti k našim ciljem, kljub temu pa je seznam naših dosežkov dolg in smo lahko nanj upravičeno ponosni.

Najbolj pogoste pritožbe krajanov? Kaj pohvalijo?

Ena od pritožb je povezana s sanacijo in urejanjem brežine pod vodotokom Ribnica v Borovniškem naselju. Žuli jih tudi ureditev vodotokov Graščica in Medija, ki že ob nekoliko povečanem vodostaju poplavljata stanovanjske hiše na Lokah. Na to težavo stalno opozarjamo Direkcijo RS za vode, ki je dolžna zagotavljati redno vzdrževanje in čiščenje vodotokov. Naša in občinska prizadevanja žal ne obrodijo sadov. Precej negodovanj je povezanih z vzdrževanjem cestne infrastrukture na območju Čolnišč, Vrha, Šemnika, tudi Kisovca, ponekod si želijo več parkirišč. Po drugi strani so krajani zadovoljni z vzdrževanjem javnih poti in zelenic. Hvalijo projekt prenove regionalne ceste, saj že komaj čakajo varnejše prehode za pešce, boljše odvajanje meteorne vode s cestišča, dodatne hodnike za pešce in druge pridobitve, ki jih zajema ta ključni projekt.

 Kateri uspešno rešen problem v KS vam res veliko pomeni?

Tega ni malo. Po dolgoletnih prizadevanjih je bila končana I. faza gradnje otroškega igrišča na Čebinovem travniku, v zaključni fazi je sanacija plazu Bregar – Pušave, saniran je bil oporni zid pri gasilskem domu v Čolniščah. Modernizirali smo nekaj cestnih odsekov v Čolniščah in Kisovcu. Uspelo nam je sanirati udor na košarkarskem igrišču v Športnem parku Kisovec, napredovali smo tudi pri širjenju in posodabljanju omrežja javne razsvetljave. Veseli me, da je na vidiku posodobitev regionalne ceste, v sklopu projekta kolesarske steze bo zgrajena tudi dostopna rampa za invalide na brvi čez potok Medija.

Kaj počnete v prostem času? 

Najdem čas za prijatelje – predpasnik, kuhalnico in kozico. To veselje traja, odkar mi ga je vcepila teta. Družinski člani in prijatelji pravijo, da mi kar uspeva. V tem je najbrž dosti resnice, saj posodo in krožnike pomažejo na čisto, zato še nimamo pomivalnega stroja … Še posebej pa mi je pri srcu gasilski dom na Lokah, kamor s ponosom in posebnim zadovoljstvom zahajam že skoraj 40 let.

Uspešnost usklajevanja je odvisna od podpore celotne družine.

Kako ohranjate ravnovesje med družino in obveznostmi?

Uspešnost usklajevanja je odvisna od podpore celotne družine. Nujno je prilagajanje, načrtovanje in sprotno dogovarjanje. Med družinskimi člani sem vedno imel stoodstotno podporo in pomoč pri opravljanju društveno-političnih funkcij, čeprav moram priznati, da sem tu in tam slišal tudi kakšen očitek, češ da me ni skoraj nič doma. Brez njihovega soglasja se zagotovo ne bi mogel uspešno spoprijeti z izzivi, ki sem jih sprejel.

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V Retju prikaz najboljših jahačev in brezplačno jahanje ter aktivnost za obiskovalce

Trboveljsko konjeniško društvo, ki ima svoje prostore v Retju, v soboto pripravlja dogodek, kjer bi se radi predstavili in pokazali tudi napredek domačih jahačev....
X