0.2 C
Trbovlje
sreda, 6. decembra 2023
ZON.siAktualnoMacerl: "Eko krog ne rešuje problemov namesto drugih"

Macerl: “Eko krog ne rešuje problemov namesto drugih”

Spremljanje zakonodaje, sodelovanje s civilnimi iniciativami in delo z mladimi, so tri glavne naloge, ki so si jih v letošnjem letu zadali aktivisti Eko kroga.

V Zasavju spremljajo dogajanje na energetskih lokacijah

“Naše delo je sicer v veliki meri improvizacija. Odzivamo se na zadeve, ki se dogajajo,” pravi Uroš Macerl iz Eko kroga. “Spremljali bomo spremembe zakonodaje, ki je na papirju lahko videti zelo demokratična, v praksi pa precej manj. Zakonodaja se namreč pospešeno spreminja tako, da se omejuje sodelovanje strokovne javnosti in civilne družbe.”

V Zasavju Eko krog spremlja, kaj se trenutno dogaja oziroma kaj se bo počelo na tako imenovanih energetskih lokacijah. “Na nedavnem gospodarskem forumu smo videli, da ideja o sežiganju odpadkov še ni zamrla,” ugotavlja Macerl.

“Postati morajo aktivni državljani”

V Eko krogu razvijajo tudi dva nova programa: podporo aktivistom in delavnice za mlade. Po Macerlovih besedah bodo več sodelovali z mladimi in šolami ter s civilnimi iniciativami iz vse Slovenije, ki Eko krog zaradi njihovih izkušenj prosijo za mnenje.

“Mnogo ljudi ima o nas napačne predstave. Eko krog ni tisti, ki rešuje njihove probleme namesto njih. Lahko jim le svetujemo. V praksi se je pokazalo, da se probleme uspešno rešuje, če jih rešujejo tisti, ki se jih problem dotika. Postati morajo aktivni državljani, se povezati in probleme reševati s podporo in dialogom. Samo se ne premakne nič,” dodaja Macerl.

SORODNI ČLANKI:

Eko krog daroval za male paciente

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTO: Iz Dola je Miklavž odšel na veličasten sprevod v Zagorje

Miklavž se je najprej ustavil na Dolu pri Hrastniku, kjer so pripravili bazar, nato pa se je v spremljavi orkestra, bruhalcev ognja in množičnih...