12 C
Trbovlje
četrtek, 23. septembra 2021
ZON.siAktualnoLutke in staro/novo pohištvo v Zasavju

Lutke in staro/novo pohištvo v Zasavju

Kakšna je prihodnost socialnih podjetij, je bila tema regijskega posveta Spodbujanje razvoja socialnega podjetništva v Trbovljah.

Zasavsko socialno podjetništvo

Socialno podjetništvo v Zasavju sta predstavili nevladni organizaciji, ki delujeta kot socialno podjetje. Špela Ulaga iz Društva Šula itd je opozorila na težave, s katerimi so se srečali pri vzpostavitvi oblike socialnega podjetja in izvajanju poslovne ideje; ukvarjajo se z izobraževanjem, spodbujanju turizma v občini Hrastnik ter z ohranitvijo kulturne dediščine, predvsem z uporabo in izdelava avtentičnih lesenih gledaliških lutk.

Ropotarnco, v okviru katere obnavljajo in prodajajo staro pohištvo po netržnih cenah so pred časom preselili v Mehaniko. Tanita Hohnjec iz Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Trbovlje si želi, da bi povečali število zaposlenih in privabili mlade oblikovalce, ki bi jim pomagali dvigniti raven kakovosti njihovih izdelkov.

posvet o socialnem podjetništvu2
Udeležencem posveta sta se predstavili tudi dve zasavski socialni podjetji.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade RS Tadej Slapnik je predstavil vladni strateški projekt na področju spodbujanja socialnega podjetništva, zadružništva in ekonomske demokracije: “Cilj Vlade RS je dvig socialne ekonomije na nivo EU. V ta namen se pripravlja sprememba Zakona o socialnem podjetništvu ter Zakona o zadrugah.” Različni ukrepi, ki naj bi nudili podporo učnim socialnim podjetjem, ki usposabljajo ranljive skupine na trgu dela ter podporo socialnim podjetjem v zagonski fazi, so po besedah Slapnika še v pripravi.

Kmalu razpisa in subvencije

posvet o socialnem podjetništvu1

Socialno podjetništvo spodbuja tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj, v različnih oblikah. Kot pravi Nena Dokuzov, vodja sektorja za socialno podjetništvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, bodo v kratkem na voljo subvencije za startup fazo socialnih podjetij in subvencije za vzpostavitev podpornega okolja. Pripravljajo se tudi subvencije za mentorske sheme za socialna podjetja. Ukrep mikro financiranja, to so ugodni krediti do 25.000 evrov, za fazo rasti podjetja pa je že na voljo. Med nefinančnimi oblikami sta bili izpostavljeni prednostna obravnava socialnih podjetij pri javnih naročilih ter spodbujanje čim večjega prenosa izvajanja v splošnem gospodarskem interesu na socialna podjetja in zadruge v lokalnem okolju.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

V Steklarni Hrastnik iščejo novo moč

V hrastniškem podjetju s 160-letno tradicijo so objavili potrebo po dodatni delovni sili. Iščejo namreč samostojnega strokovnega sodelavca (m/ž) v špediciji. Steklarna Hrastnik ponuja...