26.3 C
Trbovlje
sobota, 12. junija 2021
ZON.siAktualnoLitijski tek tokrat v mehurčkih

Litijski tek tokrat v mehurčkih

Litijski tek obstaja s prekinitvami že zelo dolgo, začel se je v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Zadnja prekinitev je bila pred letom 2013, ko je v okviru litijskega praznika v organizaciji Občine Litije in Javnega zavoda za kulturo, mladino in šport Litija znova zaživel.

Dušan Jovanovič

Veliko lepih spominov na Litijski tek ima Dušan Jovanovič, tekaški veteran, ki je lani uspešno pretekel virtualni Ljubljanski maraton. Letno preteče 1500 do 2400 km, za naslednje leto pa načrtuje 3000 km. Ne samo, da je redni in visoko rangirani udeleženec teka od leta 2013. Že med letoma 1970-75 bil kot član ŠD Partizan, med organizatorji teka, ne samo udeleženec. Takrat je tudi trasa bila drugačna. »Marsikoga smo tako navdušili, da se je začel ukvarjati s tekom. Ker sem običajno med prvimi, dobro vem kaj nekaterim favoritom predstavlja težavo na neravnem terenu. Na startu se malo ogledujemo in ocenjujemo starost in formo tekmecev, vendar vse poteka v športnem duhu.«

V Litiji je bil 8. maja sprejem Slovenske bakle in istočasno simboličen začetek tradicionalnega Litijskega teka, ki letos poteka od 8. 5. do 4. 6. 2021. Tek poteka v mehurčkih po izobraževalnih ustanovah in z individualnimi teki posameznikov in manjših skupin. Glede na dosedanje informacije so v Litiji prepričani, da bo to najbolj množičen Litijski tek od leta 2013 dalje.

To je sicer v “normalnih okoliščinah” enodnevna rekreativna športna prireditev tekmovalne narave, ki se je je udeležilo vsako leto do 900 tekačev vseh generacij, na relaciji Litija – Pogonik in nazaj. Lani zaradi znane situacije teka ni bilo, letos pa vse skupaj poteka malo drugače. Tek tokrat ni tekmovalne narave, njegov cilj je preteči kar največ kilometrov. Za odrasle tek poteka individualno, relacijo si tekači izberejo sami. Prijava ni potrebna. Individualni tekači o teku poročajo sami s pošiljanjem slik zaslona telefona, kjer se vidi pretečena relacija na elektronski naslov organizatorja litijskitek@gmail.com. Poročilo o pretečenih kilometrih najmlajših bodo organizatorju na koncu sporočali pedagoški delavci.

Vsak posameznik, ki preteče najmanj 2 km, prejme spominsko darilo. Vsakič, ko sodelujoči preteče najmanj 10 km in pošlje fotografijo, pa je vključen v žreb za glavne nagrade (več parov tekaške obutve HOKA ONE ONE po izbiri, tekaške majice, nahrbtniki …).

Alenka Urbanc in Alan Hajrič

Alenka Urbanc iz ZKMŠT Litija je optimistična: “Z dosedanjim odzivom smo zelo zadovoljni. V prvih treh dneh je bilo pretečenih 300 km. Želimo vključiti čim več ljudi, ki lahko tečejo kjerkoli v Sloveniji.” Organizatorji želijo, da vsak sodelujoči tekač preteče najmanj 2 kilometra.” Litijski tek želi imeti svoje prepoznavno mesto na sceni slovenskih tekov. V prejšnjih letih so sodelovala številna znana imena, tudi gorski tekači, ki pogosto s seboj potegnejo še koga. Moram pohvaliti dobro sodelovanje z občino Šmartno pri Litiji. Letos si je njihova OŠ Šmartno zadala cilj, da skupaj pretečejo najmanj 335 km,” zaključi Urbančeva.

Že prejšnji teden pretečenih več kot 1200 kilometrov

Glavni organizator in desna roka Alenke Urbanc je Alan Hajrič, tudi sam uspešen tekač. »Do konca prejšnjega tedna je bilo okrog petdeset udeležencev na deset in več km. Prejeli smo podatke za približno 1200 pretečenih km. Celo najmlajši imajo doseženo že precejšnjo kilometrino, vendar bo točno število znano koncem meseca.” 

Z letošnjim načinom, po Hajričevih besedah, pričakujejo bistveno več pretečenih km in sodelujočih. Samo pri najmlajših bo tokrat približno 800 udeležencev iz vrtcev in okrog 2000 osnovnošolcev.

Še vedno je čas, da se teka udeležite tudi vi!

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Spet je čas za NAGRADNO IGRO Avtohiše Malgaj Trbovlje

Na Facebook strani Zasavskih onlajn novic poteka nagradna igra, ki vam lahko prinese super nagrade. 1x posoda za malico 1x bidon 1x skodelica Izžrebali bomo v ponedeljek, 14....