19.6 C
Trbovlje
nedelja, 1. avgusta 2021
ZON.si1+1=2Linda in Yuma ne popravljata in ne kritizirata

Linda in Yuma ne popravljata in ne kritizirata

Tačke pomagačke bodo kmalu znova obiskale knjižnico Litija, kjer si želijo, da bi s pomočjo čisto posebnih bralnih uric čim več otrok izgubilo odpor do branja.

V družbi psa se sprostijo, ker jih ne popravlja in ne kritizira

Andreja Štuhec

“Otroci, ki imajo primanjkljaj, zadržek ali strah pred branjem, se sprostijo, ko berejo v družbi psa, ki jih ne popravlja in ne kritizira. Otrokom žal prevečkrat skačemo v besedo, prevečkrat jih popravljamo, zato njihova bralna vnema pade. Pri bralnih uricah s Tačkami pomagačkami ni merjenja, ni točkovanja, otroci ugotovijo, da branje ni mukotrpna, ampak ‘luštna’ dejavnost,” razloži direktorica Knjižnice Litija Andreja Štuhec, kjer uvajajo bralne urice s psom po tako imenovanem READ programu.

Brezplačne in individualne bralne urice

Brezplačne bralne urice bodo potekale individualno, vsaj dvakrat mesečno, v mirnem kotičku litijske knjižnice.

Otroci se bodo srečevali z usposobljenima psičkama Lindo in Yumo, ki bosta s svojima vodnicama Majo in Tatjano prihajali na bralne urice. “Bralne urice bodo potekale v sodelovanju z Društvom Tačke pomagačke. Psički sta izkušeni, vodljivi, ubogljivi in miruljubni ter veterinarsko pregledani,” pravi Štuhčeva.

Za vse, ki bi želeli obiskovati tovrstna srečanja bodo pripravili urnik, pobuda knjižnice pa je namenjena tako staršem oklevajočih bralcev, kot logopedom in specialnim pedagogom oziroma učiteljem, ki pomagajo pri težavah z branjem.

Kaj je READ program
Reading Education Assistance Dog; pes, kot pomočnik pri izboljševanju branja, je program, ki pomaga otrokom izboljšati bralne in komunikacijske sposobnosti s pomočjo posebne metode; otrok bere psu. A vendar ne kateremukoli psu. Psi v programu READ® so izšolani terapevtski pari, ki prostovoljno skupaj s svojimi lastniki (terapevtski par) obiskuje šole, knjižnice in ostale ustanove, kot poslušalci otrok, ki berejo.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toča in neurje, najslabše v Zagorju in Trbovljah

Več gasilskih enot so morali aktivirati trboveljski in zagorski gasilci. Poleg neurja je škodo povzročala tudi toča. Nekatera območja so ostala brez elektrike. Več v...