-- OGLAŠEVANJE --

Lastnikom gozdov se izteka rok za sanacijo

-- OGLAŠEVANJE --

Zavoda za gozdove sporoča lastnikom gozdov, da za saniranje gozdov ni potrebno čakati revirnega gozdarja, le pridobiti morajo generalne usmeritve za posek na krajevni enoti zavoda. Pomembno pa je, da se sečnje lotijo čim prej.

Na območju ljubljanske enote Zavoda za gozdove Slovenije, kamor spadajo tudi zasavske občine, je bilo v okviru sanacije po februarskem žledolomu do začetka aprila 2014 posekanih 264.000 m3 lesa.

 
Ta količina predstavlja polovico rednega letnega poseka, kot so pojasnili na Zavodu pa obenem številka kaže, da je bilo do sedaj posekanih le dobrih 10 odstotkov v žledolomu podrtih oziroma polomljenih dreves. Posebej zaskrbljujoče naj bi bilo predvsem dejstvo, da je posekanih le 13 % poškodovanih iglavcev in da so torej za sanacijo ostalih 87 % na voljo le še trije tedni časa. V primeru, da se bo s sečnjo zavleklo, obstaja nevarnost ekstremne namnožitve podlubnikov in s tem dodatnega pustošenja gozdov.

Zavedamo se problemov, ki nastopajo pri organiziranju oziroma izvedbi sečnje ter spravila in prodaje lesa, zato pozivamo lastnike gozdov, naj se po pomoč obrnejo na pristojne revirne gozdarje oziroma naj poiščejo potrebne informacije na spletni strani‘ je pojasnila Marijana Tavčar iz Zavoda za gozdove.

Sečnje se torej lastniki lahko lotijo sami, pomembno je predvsem, da se dela lotijo čimprej. Pri tem jim ni treba čakati na revirnega gozdarja, temveč morajo le pridobiti generalne usmeritve za posek na krajevni enoti zavoda, ki je odločbo izdala. Tja morajo sporočiti tudi začetek sečnje, v roku 8 dni po končanih delih pa poročati o obsegu sečnje ter o drugih ukrepih.
Nato pa morajo redno (vsaj enkrat na tri tedne) pregledovati svoje gozdove, da bodo lahko pravočasno opazili morebitne napade podlubnikov.

zavod za gozdove
In kot je še dodala Tavčarjeva, pozivajo tiste, ki sami sanacijskih del ne zmorejo opraviti, oziroma še niso uspeli sanirati svojih gozdov, ‘naj se čimprej obrnejo na pristojne krajevne enote Zavoda za gozdove ali na revirne gozdarje. Ti jim bodo svetovali glede izvedbe del, iskanja izvajalcev del in prodaje lesa.’

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Mladi zagorski nogometaši odlični 5. med 40 ekipami

Med 40 ekipami na turnirju Dragan Mance CUP so mladi zagorski nogometaši dosegli vrhunsko 5. mesto. "Udeležba na takšnem dogodku je za naše mlade nogometaše...
-- OGLAŠEVANJE --