-- OGLAŠEVANJE --

Kupci ostali pred zaprtimi vrati

"Samo po kruh sem hotel skočiti, kot vsak dan, pa sem se skoraj zaletel v zaprta vrata," je zmajal z glavo presenečeni kupec pekarne Kruhek v Trbovljah, ki so jo dacarji včeraj zapečatili.

-- OGLAŠEVANJE --

Zakaj se  je Finančna uprava (FURS) odločila za tak ukrep? Na FURS so nam povedali, da je prepoved opravljanja dejavnosti in zapečatenje poslovnih prostorov eden od strožjih ukrepov Finančne uprave, ki ga uporabijo le, ko je to nujno potrebno zaradi preprečitve nadaljnjih kršitev ali odpravo nepravilnosti.

“Ukrep se uporabi praviloma pri zavezancih, ki kontinuirano kršijo zakone in druge predpise, katere izvajanje nadzoruje FURS, če nobeni ukrepi FURS niso več učinkoviti in če je to nujno potrebno zaradi preprečitve nadaljnjih kršitev,” pravijo na FURS. Konkretnega primera, torej zapečatenja pekarne Kruhek na Ulici 1. junija v Trbovljah, FURS ne more komentirati zaradi varovanje davčne tajnosti.

zapečatena pekarna Kruhek5Ko pozivi in kazni ne zaležejo

Navedli pa so konkretne razloge, zaradi katerih se uporabi ukrep prepovedi opravljanja dejavnosti in zapečatenja poslovnih prostorov v skladu s 37. členom Zakona o finančni upravi. FURS se praviloma odloči za uporabo omenjenega pooblastila pri zavezancih, ki ne oddajajo davčnih obračunov, in ko je večkratno pozivanje in kaznovanje neuspešno.

Za to se odločijo tudi v primerih, ko so bili, praviloma so zavezanci tudi dolžniki, v postopkih izvršbe izčrpani vsi ukrepi izvršbe, vendar davčnega dolga ni mogoče izterjati. Zavezanci so praviloma tudi dolžniki iz naslova prispevkov za socialno varnost, kar pomeni tudi kršitev pravic delavcev.

Letos zapečatili 53-krat

Vzrok za prepoved opravljanja dejavnosti je lahko tudi ta, če zavezanci poslujejo gotovinsko, poslovnega računa nimajo odprtega oziroma je blokiran zaradi davčne izvršbe, dnevne iztržke gotovine porabijo za nabavo novih artiklov za prodajo oziroma za plačilo delavcev brez ustrezno poravnanih davkov in prispevkov (tudi za plačila v primeru zaposlovanja na črno), dolga do državne blagajne pa ni mogoče izterjati oziroma se dolg terja z dnevnimi rubeži blagajne, kar pa ni učinkovito, saj se dolg iz drugih naslovov bolj povečuje kot pa zmanjšuje z rubeži blagajne. Na FURS poudarjajo, da poslovanje takih zavezancev pomeni nelojalno konkurenco drugim zavezancem.

Letos je FURS pooblastilo prepovedi opravljanja dejavnosti oziroma zapečatenja po 37. členu Zakona o finančni upravi uporabil pri 53 zavezancih za davek.

zapečatena pekarna Kruhek

 

Se muhe še pasejo po zasavskem kruhu?

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Zdaj imate priložnost, da se vključite v “nov paket” PONI Zasavcev

Regionalna razvojna agencija Zasavje nadaljuje z izvajanjem podpornih aktivnosti za potencialne podjetnike. Objavljen je 2. javni razpis za vključitev vsaj 10 do 11 udeležencev...
-- OGLAŠEVANJE --