5.4 C
Trbovlje
sobota, 23. oktobra 2021
ZON.siAktualnoKorak naprej: podpisali pogodbo za prizidek enote Zagorje

Korak naprej: podpisali pogodbo za prizidek enote Zagorje

Danes zjutraj je bil storjen velik napredek v zgodbi VDC Zasavje, saj je bila podpisana gradbena pogodba po tem, ko je skoraj leto dni potekal boj za pridobitev vse potrebne in zahtevane dokumentacije. Tako naj bi, če bo šlo vse po planih, spomladi prihodnje leto že bil dokončan prizidek enote Zagorje VDC-ja Zasavje.

Izbrano domače podjetje

Navzoči pri podpisu gradbene pogodbe

Izvedbo prijavljenih del v sklopu izgradnje prizidka so zaupali podjetju A.M.D. gradnje Trbovlje. Celotna investicija je težka 700 tisoč evrov, od katerih pa je VDC Zasavje uspelo pridobiti večinsko financiranje s strani resornega ministrstva. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo  primaknilo dobrih 640 tisoč evrov.

Kaj se obeta uporabnikom?

Z novim prizidkom bo uporabnikom zagotovljeno bolj varno bivanje, in kar je v zadnjem letu še posebej aktualno, skladno s smernicami COVID 19 (ločitev čistih in nečistih poti). Obenem bo z izgradnjo požarnega stopnišča okrepljena požarna varnost, pridobili bodo kar nekaj dodatnih prostorov za individualne in tudi skupinske aktivnosti, na daljši rok pa bo zagotovljen prostor za dnevni program za starejše, ki se testira v pilotnem projektu S teboj lahko in naj bi v prihodnosti dobil svoje mesto v sistemu v okviru Zakona o socialnem vključevanju invalidov (socialno vključevanje starejših invalidov). Koristi se tako že v vsebinski zasnovi izkazujejo praktično na vsakem koraku projekta.

Kdaj je začela teči voda v grlo = odločitev, da je prizidek nujen

Po besedah direktorice VDC Zasavje Špele Režun se pravzaprav strašno mudilo niti ni, saj so projekt imeli vključen v razvojnem programu do leta 2025, se pa je seveda marsikaj spremenilo s pojavom covid-19. Del (okrog 120 ljudi) uporabnikov namreč uporablja dnevni del, v zgornjem delu stavbe v mansardi pa so bivalni prostori in ob izbruhu okužb pravzaprav druge rešitve ni na vidiku, kot da se vseh 120 uporabnikov loči od stanovalcev. Enostavno pojasnjeno: stanje, kakršno je sedaj ne daje možnosti ločevanja čistih in nečistih poti, kar pomeni, da dnevni uporabniki bili odslovljeni v kritičnem času. Te dileme po izgradnji prizidka več ne bo, “kajti lahko se bo vzpostavila siva cona oz. rdeča cona v primeru okužb v prizidku in ne bo potrebno zapirati dnevne enote (storitev vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji in programa socialna vključenost) in ogrožati zdravja ostalih stanovalcev v enoti bivanja v mansardi,” pojasnjuje prva dama zasavskega VDC-ja.

K sreči so stanje s koronavirusno boleznijo doslej solidno obvladovali, ob čemer Režunova posebej pohvali svoje sodelavce, ki so s testiranji veliko pridali k temu, da je bilo preventivi zadoščeno, kurativa pa je bila potrebna v majhnem obsegu. Prizidek bo ne glede na prisotnost virusa velika pridobitev za uporabnike in zagotovljeni lažji, bolj varni in vsem prijaznejši pogoji za delo in bivanje.

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Cel mesec popolnih občasnih ZAPOR na cesti Zagorje – Litija

Zaradi sečnje dreves bodo na cesti Litija - Zagorje, natančneje na območju Litija - Spodnji Log popolne kratkotrajne zapore do 30 minut. Zapore so...