13.7 C
Trbovlje
sreda, 5. oktobra 2022
ZON.siAktualnoKoliko črnih gradenj v Zasavju?

Koliko črnih gradenj v Zasavju?

Kot je nedavno navedel minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel, naj bi v Sloveniji po ocenah bilo okoli 400 tisoč nedovoljenih gradenj. Podatka o tem, koliko le-teh je v Zasavju, na ministrstvu nimajo.

banner
Ocena nedovoljenih gradenj je postavljena glede na število nedovoljenih gradenj v inšpekcijskih postopkih, se pa, kot so nam sporočili z ministrstva, žal ti podatki ne vodijo po občinah ali regijah, zato podatka za Zasavje nimajo. Prav tako občine z ministrstvom o omenjeni temi niso bile pripravljene sodelovati. Namreč, konec leta 2013 so na ministrstvu za potrebe legalizacije pozvali občine k posredovanju podatkov o vsaj grobi oceni števila nedovoljenih gradenj v posamezni občini, vendar je bil odziv zelo slab, odzvale so se le tri občine, nobena od njih zasavska.

nedovoljene gradnje
Bodo nekdanji čebelnjaki, vrtne lope itd. nenadoma legalno postale stanovanjske hiše, vile?
‘V opisanih primerih gre za nelegalne gradnje, saj v teh primerih govorimo o spremembi namembnosti objektov brez predpisanega gradbenega dovoljenja. Legalizacija takšnih objektov (razen izjemoma objektov starejšega datuma – starejši od 20 let) ne bo možna brez predhodne spremembe prostorskega akta, če je ta sploh možna. Po končanih postopkih legalizacije bo v zvezi z nelegaliziranimi objekti z napačno namensko rabo ukrepala gradbena inšpekcija.’ So nam sporočili s službe za odnose z javnostmi na infrastrukturnem ministrstvu.

Najbolj problematična območja se ocenjujejo na Primorskem, sploh obmorski del, v območju vinorodnih okolišev (zidanice), na območjih kmetijskih zemljišč, kjer prevladujejo vzorci neekstenzivne obdelave kmetijskih zemljišč (vrtičkarstvo) ter na določenih območjih, kjer živijo pripadniki romske skupnosti.  

Bodo črnograditelji kaznovani ali se bodo lahko le smejali vsem, ki so papirje uredili pravočasno – in zanje seveda tudi pošteno plačali.
Nova zakonodaja, kot pojasnjujejo na ministrstvu, predvideva, da bo v postopku legalizacije potrebno poleg omenjene posebne takse za legalizacijo za vsak nelegalen objekt, tudi če gre za objekt daljšega obstoja (več kot 20 let) plačati nadomestilo za degradacijo in uzurpacijo prostora, ki pa bo za potrebe legalizacije, v smislu stimulacije lastnikov nedovoljenih gradenj k legalizaciji, znižano za 50 %.

SORODNI ČLANKI: V Zasavju najcenejše stanovanje že za 3250 evrov!

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Popolna zapora ceste nad Abecedo

Občina Hrastnik obvešča, da bo popolna zapora lokalne ceste LC 122020 HRASTNIK–PRAPRETNO–HRASTNIK na odsek ABCDE–Prapretno–odcep Retje. Zaradi gradnje kanalizacije bo popolna zapora lokalne ceste od...
X