4.2 C
Trbovlje
ponedeljek, 25. oktobra 2021
ZON.siAktualnoKako do denarja za počitnice, nov telefon, obleko ...

Kako do denarja za počitnice, nov telefon, obleko …

Počitniško delo na študentskih servisih sprejemajo že od aprila, zato je zdaj pravi čas, da se dijaki in študenti pozanimajo za delo.

Od 3,83 do 5,07 evra neto za uro dela

V Zasavju je trenutno na voljo 48 prostih del za dijake in študente, največ v strežbi, več ponudb je tudi za delo v proizvodnji, kuhinji in trgovini. Podjetja pa iščejo tudi pismonošo, figuranta za pomoč geodetu, programerje, pomoč pri kozmetičnem delu in razvozu, nekaj ponudb je tudi za delo na terenu.

Zasavski delodajalci ponujajo od 3,83 evra do 5,07 evra neto za uro dela, za delo na terenu za dobavitelja električne energije pa znaša postavka 10,65 evra bruto na sklenjeno pogodbo. Nekateri plačujejo po projektu ali dogovoru. Več delodajalcev ponuja tudi delo za daljši čas.

Najbolje plačana dela so poučevanje, inštrukcije od 9 €/bruto dalje, vaditelji/trenerji plavanja, smučanja od 8,5 €/h bruto dalje, računalništvo in programiranje od 8 €/h bruto dalje, selitve od 6,7 €/h bruto dalje. Najmanj plačana dela so po urni postavki 4,53 €/h bruto (zakonsko predpisana najnižja urna postavka – ZUJF-C), običajno gre za naslednja dela: delo v proizvodnji/skladišču, pakiranje, deklariranje, polnjenje polic. Z najnižjo urno postavko je plačanih približno 20 % vseh del.

“Za počitniško delo se mladi odločijo zato, da zaslužijo za svoje priboljške, kot so počitnice, obleko, nov telefon, večerna druženja … Po drugi strani z delom pridobivajo pomembne delovne izkušnje, ki jim prav pridejo kasneje, ko se lotijo iskanja zaposlitve. So pa tudi primeri, ko študenti delajo zato, da prinesejo svoj delež k družinskem proračunu, saj starši ne zmorejo pokriti vseh stroškov,” pravi  Saša Praček iz e-Študentskega servisa iz Zagorja.

Na kaj je treba biti pozoren pred pričetkom dela?

Foto: e-študentski servis

“Pri iskanju dela je pomembno, da se pozanimate o plačilni disciplini delodajalca. Pred pričetkom dela je dobro, da se študent ali dijak pozanima o vseh podrobnostih dela, o urni postavki, o trajanju dela, o zahtevah, dodatnih pogojih, internih pravilih v podjetju in o roku, v katerem lahko pričakuje plačilo,” pravijo v študentskem servisu. Mladim svetujejo tudi, da zdaj, ko imajo na voljo res pestro ponudbo del, zgrabijo priložnost in se preizkusijo v opravljanju različnih nalog, ki jim bodo v prihodnje koristile pri iskanju redne zaposlitve.

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Globoko pod odpadki tli; gasilci bodo na terenu še vso noč

Danes zjutraj je regijski center za obveščanje iz Trbovelj na intervencijo napotil hrastniške gasilce, saj je zagorelo na CEROZ-ovi deponiji Unično. Po devetih urah...