19.6 C
Trbovlje
nedelja, 19. septembra 2021
ZON.siAktualnoKaj poleti napolni ambulante zasavskih pediatrov?

Kaj poleti napolni ambulante zasavskih pediatrov?

“Poletje je čas, ko je v naših ambulantah relativno mirno” pojasnjuje dr. Natalija Gradišek pediatrinja iz Zdravstvenega doma Zagorje.

 

Po dolgem vročinskem valu imamo trenutno velik padec temperatur, pa je to povod za obolenja? Padec temperatur je prekratkotrajen, nas poduči dr. Gradiškova, da bi to vplivalo na pojavljanje večjega števila obolenj. Je pa možno, da se bo to kaj bolj poznalo v prihodnjem tednu, glede na to, da je inkubacijska doba približno tri dni.

Otroci obolevajo manj tudi, ker niso tako grupirani

Takšne primere bi pričakovali, recimo, po kakšnem tednu slabega vremena, dodaja zagorska zdravnica. “Moje osebno mnenje sicer je, da do tega ne bo prišlo, ker otroci le niso tako zelo grupirani zaradi počitnic, tisti, ki pa so zbrani v edinem odprtem vrtcu v Zagorju, pa so tudi veliko na prostem zraku in ob primerni prezračenosti vrtca, ki je preko poletja le lažje, večinoma ne bodo zboleli.”

Zaradi česa pa poleti otroci večinoma obiščejo zdravnika?

Poletje je čas za sezonske viroze: večinoma črevesna obolenja z bruhanjem in drisko, podtip črevesnih virusov tako imenovanih enterovirusov, ki povzročajo spremembe na ustni sluznici (razjede, virusne angine). Nekaj je tudi vročinskih stanj brez jasnega mesta okužbe, torej zgolj vročina.

Poleg omenjenega pa otroci, ki se kopajo v bazenih dostikrat obiščejo zdravnika zaradi vnetja zunanjega ušesa (sluhovoda).

Najpogostejši vzrok prihoda v ambulanto so po besedah dr. Gradiškove izpuščaji – vročinski izpuščaji, viroze z izpuščajem, bakterijska vnetja kože, koprivnica, in podobno. “Nekaj je poškodb, vendar po mojem občutku, manj kot v spomladanskih mesecih.”

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Toliko povpraševanja, da bodo v Zasavju cepili še v soboto in nedeljo

Iz zasavskih cepilnih centrov na pragu tega konca tedna sporočajo, da odpirajo tudi sobotne termine za namen cepljenja, v Zagorju pa bodo cepili celo...