-- OGLAŠEVANJE --

Kaj pa to? Spor s sosedi bo trboveljsko občino stal skoraj pol milijona evrov!

-- OGLAŠEVANJE --

Že samo čez palec, je trboveljski župan naštel – odvetniške stroške v zadevi Ceroz v višini 200 tisočakov, še vsaj enkrat toliko bodo občino stali samo sodni stroški, ki jih bo poravnala v sklopu dogovorov vseh lastnikov regijskega odlagališča. 

Ko je na čelu Občine Trbovlje Zoran Poznič zamenjal Jasno Gabrič, je obljubil, da bo naredil konec večletni medobčinski sagi Ceroz, ki nikomur ni prinesla drugega kot slabe volje in nepotrebnih stroškov. “Če bi na sodišču izgubili, bi našo občino najverjetneje čakal stečaj,” odkrito pove Poznič, ki ogorčeno razmišlja, kaj bi vse v občini lahko naredili za takšen denar.

3 milijone evrov dolga in 8000 ton odpadkov na dvorišču

Ko so občine pred približno 5 leti obelodanile težave na Cerozu – te so znašala 3 milijone evrov dolga in območje nad Hrastnikom, ki se je utapljalo v mešanih komunalnih odpadkih, so v Trbovljah, kljub največjemu deležu v lastniški strukturi “stisnili rep med noge”. A ni šlo vse gladko …

Leta 2019 je takrat še tehnični direktor Enes Rakovič v dvoglavi upravi z Jožetom Velikonjo opozoril na zgodovino regijskega centra, ki je bil zgrajen na odlagališču kemične tovarne, kjer so odlagali sodro. “Iz sodre še vedno sulfati prodirajo v zemljo in uničujejo okolje, predvsem potok Breznico,” je takrat opozarjal Raković in s prstom pokazal tudi na možno ekološko katastrofo, požarno ogroženost, saj je bilo odlagališče takrat zasuto z odpadki, ki jih je veter odnašal daleč naokrog, vsak dež spiral v zemljo, širil pa se je tudi neznosen vonj. Ker ni bilo točnih podatkov, so na oko izračunali, da gre za neverjetnih 8000 ton mešanih komunalnih odpadkov, ki jih je bilo potrebno pospraviti (Več TUKAJ).

Ker so, kljub izstopu Trbovelj iz lastništva, vožnji smeti v Celje in potem še prelaganja odgovornosti na preostale lastnike (Več TUKAJ) – ostale občine solastnice: Zagorje, Hrastnik, Litija in Radeče stopile skupaj in predale pooblastila zdaj glavnemu direktorju Rakoviću, so s sanacijskim načrtom uspeli počistiti goro odpadkov, rešiti ekološke težave in številke velikanskega dolga obarvati na zeleno.

Po večletnem sporu so zasavski župani (in radeški) le soglasni. Kot solastniki morajo skrbeti za regijsko odlagališče, ki je bilo zgrajeno tako z evropskim kot tudi državnim denarjem. Prav tako pa bodo morali bdeti nad pravilnim zapiranjem odlagališča v prihodnjih letih, ko bo prostora za odlaganje na tem mesti zmanjkalo.

Sanacija teče: Na Cerozu do sedaj odstranili 1600 ton zalog

 

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Objavljamo seznam lokacij, kjer bodo jutri merili z radarji!

Maraton nadzora hitrosti bo na teh lokacijah potekal jutri, 19. aprila med 6. in 18. uro. Z vnaprejšnjim obveščanjem voznikov in objavo lokacij želijo...
-- OGLAŠEVANJE --