today-is-a-good-day
12.2 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoIz Trbovelj se odpravlja v Ugando

Iz Trbovelj se odpravlja v Ugando

Trboveljčan v zadnjem letniku medicine odhaja v Ugando, kjer bo skupaj z ekipo pomagal domačinom.

Študent 6. letnika medicine v Ljubljane, Trboveljčan Aljoša Frelih se septembra odpravlja na odpravo v Ugando, pred tem si bo privoščil kratke počitnice, z veseljem pa se je predstavil tudi za ZON.si. Aljoša in ekipa bodo 3 mesece na jezeru Bunyonyi, kjer bodo pomagali tamkajšnjem prebivalstvu. Več o njihovi odpravi TUKAJ

aljoša frelih1
“V kolikor ne uspem pri nas dobiti specializacije v letu/dveh, me lahko pot zanese tudi v tujino. Vsekakor ne vem kam me bo vodila pot, zato si glede tega puščam stvari odprte.”

Sekcija za Tropsko in potovalno medicino Medicinske fakultete v Ljubljani že vrsto let pošilja študente zadnjih letnikov in mlade diplomante na odprave po različnih delih sveta. Lokacije se izbirajo glede na potrebe po pomoči in varnosti predela. Trenutno se odprave vršijo na 5 lokacijah: poleg Ugande še Madagaskar, Zambija, Kenija in Papua-Nova Gvineja in se potem vsake 3 mesece zamenja ekipe, ki gre pomagati.

Aljošo je najbolj navdušilo porodništvo in ginekologija. “Ker je res ena najbolj raznolikih specializacij – vse od ambulantnega dela, ultrazvočiranja pa do manjših in večjih kirurških posegov.” Zanjo se je navdušil, ko je na enomesečni izmenjavi v Tuniziji asistiral pri carskih rezih in večkrat samostojno pomagal pri rojstvu otrok.
Bi želel ostati in delati v Trbovljah, v trboveljski bolnišnici?
“Ja in pa tudi ne. Nekaj tednov sem prostovoljno poletno prakso delal tudi v trboveljski bolnišnici in moram priznati, da mi je tako delo kot osebje zelo všeč. Po drugi strani pa je bolnišnica precej majhna (v Trbovljah okrog 600 porodov, v Ljubljani pa 6000) prav tako je možnosti za raziskovanje manj.”

Aljoša z ekipo odprave Bunyonyi.
Aljoša z ekipo odprave Bunyonyi.

Kakšni so tvoji cilji za prihodnost?aljoša frelih5
“Kar se tiče prihodnosti – trenutno začenjam krajše počitnice, nato se odpravljam na enomesečno izmenjavo v Klinični center v Beograd na oddelek ginekologije in porodništva. Nato pa je tu že september in naša odprava. Po vrnitvi decembra me čaka še zadnji izpit kirurgija ter polletno pripravništvo in strokovni izpit. Ter nato čakanje na specializacijo. In potem petletna specializacija.”
Kaj meniš o Zasavju?
“Veliko sem potoval po svetu, vse od Tunizije, Rusije, Amerike, kljub temu pa se vedno znova rad vračam nazaj domov. Ponosen sem na našo regijo, ki se kljub krizi popravlja in dokazuje, da zmoremo. V mislih imam turistično V tri krasne, pa vsa ta mala, a prodorna visoko tehnološka podjetja. In pa celostno podobo naših krajev, ki se modernizira in postaja iz “črnih revirjev” zelena.”

V soboto 18.6.2016 pripravljajo Humanitarni koncert za Ugando v Delavskem domu v Trbovljah, na katerem bodo zbirali sredstva za odpravo. Vstopnine ni, veseli pa bodo prostovoljnih prispevkov na vhodu. Igral bo Big band Medicinske fakultete in vokalna skupina Plavica. 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

14 let po diagnozi je Trboveljčanka Ela še vedno edina v Sloveniji

Pred sedemnajstimi leti, ko se je, sredi hladnega februarskega dneva rodila, je bila Ela zdrava deklica, težka skoraj 4 kilograme in glasna, kot da...