-- OGLAŠEVANJE --

Invalid Marko: Se mi je že zgodilo, da so me zaparkirali, pa nisem mogel več ur v svoje vozilo

-- OGLAŠEVANJE --

Invalid s svojim vozilom s stranskim dvigalom parkira na mestu za invalida. Na sosednje mesto pa parkira vozilo, ki prevozi rumene črte in parkira preblizu. Invalid se vrne in ne more vstopiti v svoje vozilo. Ste vedeli, da ni pomembno samo, da ne parkirate neposredno na mesto za invalide, pač pa tudi, da ne parkirate preblizu teh mest? Da se to ne bi več dogajalo, je zasavska ekipa z društvom Moja pot pripravila kampanjo Pomisli, predno (za)parkiraš, s katero želijo opozoriti na to problematiko in prispevati h kulturi parkiranja. 

“Samostojni voznik invalid je lahko na poti sam in za omogočen vstop/izstop iz vozila potrebuje določen prostor. Predvsem težje gibalno ovirani, ki potrebujemo prostor za dvigalo, najsi bo zadnje ali stransko, ki ga imamo v prilagojenem kombi vozilu,” o težavah, ki jih lahko nespametni vozniki povzročijo invalidom, pravi Marko Kušar, predsednik društva za mobilnost invalidov Moja pot iz Litije. 

Si predstavljate, da čakate več ur, da bi se lahko odpeljali?

Sogovornik, tudi sam na invalidskem vozičku, dodaja, da se je s tem soočil že skoraj vsak invalid s prilagojenim vozilom, včasih pa čakanje na voznika, ki ga je zaparkiral, lahko traja tudi več ur. Redarji in policisti namreč zaradi varstva osebnih podatkov ne smejo poklicati voznika, ki je nepravilno parkiral, zato invalidom ne preostane drugega, kot da tega voznika počakajo, da se vrne in odpelje. 

“Podatke o lastnikih imajo tudi zavarovalnice. Naš predlog je, da bi se ob zavarovanju vozila lahko dodalo dovoljenje, da zavarovalnica kontaktira lastnika v takšnem primeru in ga poprosi za preparkiranje,” pravi Kušar, a da do takšnih situacij sploh ne bi prihajalo, so se lotili še kampanje Pomisli, predno (za)parkiraš, ki bi ljudem nazorno pokazala, kako velika težava je, če so ob vsem drugem še oni ovira gibalno oviranim občanom. 

Pri snemanju štirih videospotov, ki opozarjajo na pomen širših parkirnih mest za invalide, je med drugim sodeloval tudi Trboveljčan, nekdanji motokrosist Maks Mausser, ki je pred tremi leti na tekmi doživel hudo nesrečo in se po poškodbi hrbtenice tudi sam soočil z gibalno oviranostjo. Poleg Mausserja sta pri snemanju sodelovala še glasbenik in pevec Jaka Hliš ter Denis Vučak, pevec in član skupine Game Over.

“Tudi sam se soočam s težavami, če me kdo zaparkira, četudi ne rabim veliko prostora, da lahko pridem v avto. Predvsem pred domačim blokom je parkirišče za invalide pogosto zasedeno in če moram parkirati drugje, je to zame še večji problem,” je o razlogu za sodelovanje v kampanji Pomisli, predno (za)parkiraš povedal Mausser.  Poudaril je še, da so zato izzivi za invalide na vozičkih še toliko večji, saj je zanje priti v ali iz avtomobila še zahtevnejše kot pri njem, ki uporablja bergle.

Bolj vestni smo pri parkiranju na večjih parkiriščih

Boštjan Kunej, Denis Vučak in Marko Kušar (z leve) Foto: arhiv društva Moja pot

In kako vestni smo pri parkiranju Zasavci? Ekipa društva Moja pot je raziskala teren tudi v naših koncih. Na različnih parkirnih mestih pred trgovskimi centri oziroma trgovinami so prebili 9 ur in v praksi preverjali kulturo parkiranja. “Naša ekipa je pod drobnogled vzela parkirišča v Trbovljah, Laškem, Celju in Domžalah. Obiskali smo tako večje in manjše parkirne površine ter parkirno hišo v Trbovljah,” je pojasnil Kušar in dodal, da bili nad videnim pred trboveljskim trgovskim centrom Pilon prijetno presenečeni. 

“V času opazovanja parkirna mesta za invalide zasedali le tisti, ki so tja parkirali upravičeno oziroma so imeli na vidnem mestu vozila invalidsko parkirno karto,” je dejal Kušar in dodal, da je bilo podobno tudi v garažni hiši v Sparu. Je pa v tej parkirni hiši nekdo parkiral svoje vozilo površno in malomarno ter na ta način zavzel dve parkirni mesti za invalide. 

Ne želijo si kaznovati nespametnih, ampak jih izobraziti

Primer nepravilnega zaparkiranja invalida. Foto: ahriv društva Moja pot

So pa bili v Trbovljah razočarani nad kulturo parkiranja pred eno od individualnih trgovin. V samo pol ure je namreč kar pet voznikov neupravičeno parkiralo na mesto, rezervirano za invalide. “Pred to trgovino smo zabeležili najvišji odstotek neupravičeno zasedenih parkirnih mest za invalide, saj je za invalide ostalo na voljo manj kot tretjina parkirišč, kar je precej manj, kot pri vseh drugih opazovanih parkiriščih,” je poudaril Kušar, ki upa, da bodo ljudje po ogledu zaigranih neprijetnih situacij pri zaparkiranju invalidov bolj previdni, ko se bodo s tem soočili v praksi. 

“Iz lastnih izkušenj vemo, da je voznik, ki povzroči prej opisan problem, v prihodnosti precej bolj previden in premisli, predno parkira vozilo. Kot rešitev tako nikakor ne vidimo višjih kazni ali dodatne represije, saj je le informiranje in izobraževanje tisto, ki pripomore k napredku družbe,” je prepričan Kušar. 

SORODNI ČLANKI:

Poostreno nad parkiranje na mestih za invalide, kazen iz 80 na 200 evrov

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Nova direktorica zagorske knjižnice se bo osredotočila na ranljive skupine

Svet knjižnice je na svoji aprilski seji za novo direktorico knjižnice izbral kandidatko Tadejo Casagrande. S programom dela in načrtom razvoja zavoda za novo...
-- OGLAŠEVANJE --