28.4 C
Trbovlje
nedelja, 25. julija 2021
ZON.siAktualnoHrastniške upokojene šivilje v šestih dneh zašile preko 10.000 mask

Hrastniške upokojene šivilje v šestih dneh zašile preko 10.000 mask

Marec 2020, epidemija, koronavirus, ni zaščitne opreme, povsod primanjkuje mask. Po domovih upokojenih šivilj so zazvonili telefoni …

Na predlog Aleša Venka iz Občine Hrastnik, da bi upokojene šivilje šivale prepotrebne maske, se je Jolanda Kunstič takoj odzvala. “Niti trenutka nisem razmišljala, takoj sem se lotila organizacije,” nam je povedala. Ko je poklicala upokojene kolegice, so bile takoj za. “Le nekatere je skrbelo, ker niso več imele šivalnih strojev, kar smo uspešno rešile, saj smo si jih izposodile. Pridružilo se nam je tudi nekaj mlajših šivilj. Skupaj nas je bilo osemintrideset, ki smo šivale.”

Jolanda Kunstič

Ste šivale doma, skupaj ali vsaka zase?

“Zaradi situacije v kateri živimo, se nismo nikoli sestale, vsaka je šivala doma. Povezovali so nas gasilci, ki so razvozili material in potem zbirali narejene maske. S prvo pošiljko smo sešile 10.500 mask, ko smo pobrale še vse kose blaga iz vseh vetrov, pa smo prišle celo na številko 13.000.”

Darinka Gašparut

Blago so prejele od Dewesofta, Darinka Gašparut pa je tako spretno krojila in izrezala kroje, da so lahko naredile iz blaga za 9.000  neverjetnih 13.000 pralnih mask. Elastiko in sukanec so šivilje prispevale same – večina je nekaj zalog imela doma. Gasilci so maske nato odpeljali v center, kjer so jih sortirali in pakirali. Občina je v vsako gospodinjstvo poslalo eno žensko in eno moško masko.

Hrastničanke so zadovoljne, da so naredile nekaj koristnega in med prvimi v Sloveniji uspele izvesti tako uspešen projekt. In kot pravita Jolanda in Darinka, ko bodo spet drugačni časi se bodo vse skupaj srečale in ob klepetu popile tudi kakšno kavico.

Tudi letos je potekal javni natečaj Prostovoljec zasavske regije, ki ga izvaja Regionalni center NVO v sodelovanju z Občino Zagorje ob Savi, Občino Litija, Občino Hrastnik, Občino Trbovlje in Slovensko filantropijo. Sklepnega dogodka s podelitvijo nazivov letos ni bilo, nazive prejemnikom so podelili individualno. Naziv Prostovoljski projekt zasavske regije 2020 je prejel hrastniški Projekt upokojenih šivilj. 

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Nastavite budilke! Že jutri prvi zasavski nastop!

Čez nekaj minut se uradno pričnejo Olimpijske igre 2020, ki jih bomo lahko spremljali tudi na nacionalni televiziji. Prvi Zasavec, ki bo nastopil na...