today-is-a-good-day
7.8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoGovorice ali resnica? Preverili smo, kdo ima ambicijo županovati v Trbovljah

Govorice ali resnica? Preverili smo, kdo ima ambicijo županovati v Trbovljah

En teden je že, odkar lahko kandidati za župane vložijo kandidature oziroma zbirajo podpise podpore volivcev. Čeprav imajo kandidati uradno čas za vložitev kandidature pri občinskih volilnih komisijah do 20. oktobra, se o imenih že veliko govori. Koga bodo lahko volili Trboveljčanke in Trboveljčani?

Jasna Gabrič, županja Občine Trbovlje

Ali se bo aktualna županja Jasna Gabrič potegovala za tretji mandat, še vedno ni znano. Županja, ki je sicer na porodniškem dopustu, je za Zon.si povedala, da se s tem še ne obremenjuje in da si bo vzela dovolj časa za razmislek. Ker podpisov podpore volivk in volivcev ne potrebuje, se tako lahko zgodi, da bo v primeru kandidature to vložila šele zadnji možni dan, torej 20. oktobra, točno mesec dni pred volitvami, ko se tudi uradno prične predvolilna kampanja.

Prav tako kandidata za župana še niso izbrali iz vrst SDS, je povedal predsednik občinskega odbora stranke Borut Dolanc. “Čaka nas še nekaj postopkov pri izboru kandidatov, bomo pa ime sporočili najkasneje v tednu dni,” je dejal Dolanc. Na zadnjih volitvah je sicer na listi stranke SDS za županjo kandidirala Alenka Forte.

Znana in manj znana imena na političnem parketu

Jože Pustoslemšek

Podobno kandidatur niso vložili niti drugi kandidati, o katerih se govori v Trbovljah. Jože Pustoslemšek z liste DNK, ki je kandidiral že pred štirimi leti, pa tudi na letošnjih državnozborskih volitvah, je povedal, da se bo o kandidaturi odločil v roku dveh tednov, bo pa za vnovično kandidaturo moral zbrati dovolj podpisov volivcev. Kandidati za župane morajo zbrati najmanj dva odstotka podpisov od števila volivcev, ki so glasovali v prvem krogu volitev na zadnjih lokalnih volitvah leta 2018. V Trbovljah to znaša najmanj 143 glasov.

Med imeni, ki se pojavljajo v pogovorih na temo lokalnih volitev v Trbovljah, je tudi Dejan Debelić. Trboveljski javnosti morda ni poznan toliko kot njegova družina, ki je bila v preteklosti najemnica počitniškega naselja RTH na Rabu, smo izvedeli iz neuradnih virov. Debelić je potrdil, da je zaenkrat kandidat Gibanja Svoboda, ni pa njegova kandidatura še uradna. “Več bo znanega v prihodnjih dneh,” je napovedal tudi on.

Zoran Poznič

Že dlje časa pa po trboveljskih ulicah krožijo tudi govorice, da bo za župana kandidiral Zoran Poznič, nekdanji direktor Delavskega doma Trbovlje in nekdanji minister za kulturo. Poznič, ki naj bi kandidiral na listi SD, je prav tako za Zon.si povedal, da bo odločitev o morebitni kandidaturi sporočil še v tem tednu.

Prav tako imena kandidata za župana v Trbovljah nimajo niti v Levici, smo še izvedeli iz njihovih vrst. Ali podpise podpore volivcev zbira še kakšen drug kandidat za župana, smo povprašali tudi na trboveljski upravni enoti, kjer evidentirajo obrazce podpore potencialnim kandidatom, vendar seznama imen županskih kandidatov ne vodijo, saj podpise podpore neposredno zbirajo kandidati, predlagatelji oziroma liste kandidatov za župane.

SORODNI ČLANKI:

Razkrivamo: Kdo od aktualnih županov bo šel jeseni po novi mandat?

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Leto 2024 začeli s prenovljeno športno dvorano

Športno dvorano s 500 sedeži in šestimi garderobami so pošteno preuredili. Prenovo so konec lanskega leta počastili s koncertom radeške godbe, otroci pa na...