today-is-a-good-day
8 C
Trbovlje
četrtek, 29. februarja 2024
ZON.siAktualnoGlasbeno potovanje skozi čas - 130 let od ustanovitve mešanega pevskega zbora...

Glasbeno potovanje skozi čas – 130 let od ustanovitve mešanega pevskega zbora Zvon

Mineva 130 let od ustanovitve mešanega pevskega zbora Zvon v Trbovljah, ki je v mestu takrat postal prava glasbena ikona. Začetki segajo v leto 1893, najprej je zbor sestavljalo 18 pevcev in pevk, nato pa rekordnih 40 članov. V čast visokega jubileja trboveljska župnija sv. Martina, pripravlja v mesecu novembru nekaj dogodkov. 

Prvi začetki segajo v leto 1893

Vse se je začelo januarja leta 1893, ko sta trboveljski župnik Peter Erjavec in kaplan Pankracij Gregorc ustanovila župnijski mešani pevski zbor. Prvi zbor je zaznamoval začetek zborovske tradicije z 18 pevci pod vodstvom Mihaela Ličarja, prepevali so tako v cerkvi kot tudi izven nje. Njihov repertoar je obsegal cerkvene pesmi in slovenske narodne pesmi. Ob ustanovitvi so imeli sedež zbora v gostilni Goropevšek, nato pa so se preselili še na nekaj drugih lokacij.

Leta 1897 so se pevcem pridružili še takrat zelo znani tamburaši, kar je pripeljalo do preimenovanja zbora v Pevsko in tamburaško društvo Zvon. Članstvo se je razcvetelo, število pevcev in pevk je doseglo vrhunec zasedbe kar s 40 člani, kljub izzivom svetovnih vojn so delovali vse do leta 1947. Kasneje od leta 1984 do 2001 je deloval zbor sv. Barbare, v letih okrog preloma tisočletja še zbor Jeruzalem.

Kar trije dogodki v čast jubileja mešanega pevskega zbora Zvon

V župnijski cerkvi sv. Martina, ravno na Martinovo, 11. 11. 2023, po sveti maši ob 19. uri, se pripravlja koncert treh pevskih zborov. Na odru bodo zablesteli MePZ Prosavus, Zasavje pod vodstvom Aljaža Bastiča in dva gostujoča zbora, mešani pevski zbor Leo Fortis iz Trebnjega in ženski pevski zbor Biser iz Grosuplja pod vodstvom Fernanda Mejias.

Posebej zanimiv nastop Koralnega zbora Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani bo v soboto, 25. 11. 2023, v župnijski cerkvi Kristusa Kralja v Hrastniku od 18. ure dalje. Pod vodstvom Toneta Potočnika bodo očarali z gregorijanskim koralom, posebne zvočne umetnosti, ki jih običajno slišimo le v samostanih. Sledi še zaključek prazničnega dogajanja 25. 11. 2023 v cerkvi Kristusa Kralja, kjer bo najprej ob 18. uri sveta maša, ki jo bo vodil celjski škof Maksimilijan Matjaž. Na koncu sledi slavnostni koncert trboveljskega Župnijskega mešanega pevskega zbora sv. Martina.

Zadnja živa Trboveljska slavčica 97-letna Vida se še spominja avdicije, na kateri je nastopila kot 9-letna deklica

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

14 let po diagnozi je Trboveljčanka Ela še vedno edina v Sloveniji

Pred sedemnajstimi leti, ko se je, sredi hladnega februarskega dneva rodila, je bila Ela zdrava deklica, težka skoraj 4 kilograme in glasna, kot da...