29.4 C
Trbovlje
torek, 22. junija 2021
ZON.siAktualnoGasilski vozili v Severno Makedonijo, reševalno v Aleksinac

Gasilski vozili v Severno Makedonijo, reševalno v Aleksinac

Zagorski gasilci bodo sodelovali z makedonskimi. Podpisali so sporazum, ki predvideva sodelovanje in medsebojno pomoč med gasilskimi društvi pri nakupu ali dobavi opreme za zaščito in reševanje. Cilj povezovanja je tudi izmenjava znanja, izkušenj in druženje.

V torek je bil v Zagorju podpisan memorandum o meddržavnem sodelovanju Vlade Republike Severne Makedonije – Direktoratom za zaščito in reševanje, Občino Zagorje ob Savi, Gasilsko zvezo Zagorje ob Savi in PGD Kotredež.

Sporazum sta podpisala predsednik GZ Zagorje ob Savi Ivan Potočnik in Bekim Maksuti, direktor Direktorata za zaščito in reševanje Severne Makedonije.

V sklopu sodelovanja je v teku prva akcija, saj bodo gasilci PGD Kotredež gasilcem iz Severne Makedonije podarili gasilsko vozilo, ki ga zaradi nakupa novega ne potrebujejo več, eno vozilo pa bo podarila tudi Gasilska zveza Zagorje ob Savi.

Sicer ne gre za prvo mednarodno sodelovanje zagorskih gasilcev, saj uspešno sodelujejo s številnimi evropskimi društvi in društvi iz držav nekdanje Jugoslavije, s tremi so tudi pobrateni. Pred leti so eno takšnih vozil donirali gasilcem iz mesta Stari Grad na Hvaru.

Ivan Potočnik

Ivan Potočnik je napovedal: ”Kotredeški gasilci bomo čez mesec ali največ mesec in pol razveselili nove prijatelje v Severni Makedoniji, z obiskom in prepotrebnim gasilskim vozilom.”

Pobuda za sodelovanje je potekla od Darka Buta generalnega direktorja URSZR in Ivana Potočnika.

Bekim Maksuti nam je povedal, da se veseli sodelovanja z zagorskimi gasilci. Zahvaljuje se za donirani vozili, ki ju bodo kmalu lahko preizkusili tudi na terenu.

Podporo sporazumu je izkazal tudi zagorski župan Matjaž Švagan, ki spodbuja tovrstna povezovanja. Ena podobnih akcij je tudi doniranje rabljenega reševalnega vozila ZD Zagorje Zdravstvenemu domu v pobratenem Aleksincu. Sicer starejša, a vsa donirana vozila so tehnično brezhibna.

Zagorski gasilci avtopark vse bogatejši

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Do novega patronažnega vozila z dražbo dresov zasavskih športnikov

Pri nakupu patronažnega vozila, ki ga Zdravstveni dom Zagorje nujno potrebuje, so se odločili za pomoč preko zbiranja denarja z licitacijo dresov vrhunskih zasavskih...