-- OGLAŠEVANJE --

Gabrsko: Pokopališče postaja park s sprehajalnimi potmi

-- OGLAŠEVANJE --

Komunala Trbovlje izvaja prenovo pokopališča na območju Gabrskega, ob čemer se je prva faza, ki je bila finančno ovrednotena z 260 tisoč evri, konec lanskega oktobra v celoti zaključila, v tem letu pa se obeta še zaključek projekta, ki bo  delom nasproti terjal 150 tisoč evrov.

Novosti: obeležje ob posipavanjih in kostnica

V okviru prve faze obnove so prenovili dovozno pot in pešpot med starim delom pokopališča in rondojem s fontano v novem delu, hkrati pa so med fontano in severnim delom pokopališča vzpostavili novo povezovalno pot.

Na zgornjem delu pokopališča so uredili polja za tako imenovane zelene pokope ter namestili nove zaščitne ograje okoli pokopališča. Ob prenovi so upoštevali tudi trajnostni vidik: za urejanje poti so uporabili kar 310 ton zmletega asfalta in betonskih robnikov ter 750 ton peščenih agregatov, s čimer so že rabljene materiale ponovno uporabili. Prenovljen je bil tudi sistem zbiranja odpadkov z vzpostavitvijo novega ekološkega otoka.

“V bližini fontane smo vzpostavili nov plato za izvajanje pogrebnih ceremonialov s posipom ter nov sistem obeleževanja za tiste pokojnike, ki zaradi posipa nimajo nagrobnega obeležja. V bližini smo zgradili še nov objekt kostnice, ki je do zdaj na pokopališču v Gabrskem še ni bilo,” so sporočili s trboveljske komunale.

Kaj se bo delalo v tem letu?

V okviru druge faze bo urejena povezava od fontane do servisne poti na vzhodnem delu pokopališča, saj je tam v prihodnosti načrtovana širitev ceste ter ureditev parkirišča za 45 vozil.

Levo od fontane je predvideno urejanje poti in prostora za parkovne pokope

Najvidnejša ureditev in pridobitev druge faze prenove bo ureditev območja za izvajanje parkovnih pokopov. “Na tem območju bomo tako imeli park s sprehajalnimi potmi, ob katerih bodo na tleh postavljena obeležja z imeni pokojnikov. S tako sodobno ureditvijo sledimo sodobnim trendom prehoda na manjša grobna obeležja oziroma kamnite ploščice v gozdu, za katere ni potrebno individualno vzdrževanje, “ zasledovanje trendov zdajšnjega časa opisuje Katarina Prelesnik iz javnega podjetja Komunala Trbovlje.

Odzivi občanov: Ni le pokopališče, temveč tudi prostor za sprehode in prosti čas

Občani spremembe in prenovo večinoma dobro sprejemajo, saj s pohvalami glede urejenosti, novih pridobitev in prijetnega vzdušja na pokopališču ne skoparijo. “Naše pokopališče je namreč veliko več kot zgolj prostor miru za pokojnike, je tudi skrbno urejen park, kjer se občani večkrat zadržujejo, sem prihajajo na sprehode in tu preživljajo svoj čas,” spregovori o nadgrajenem pomenu zadnjega počivališča tiskovna predstavnica trboveljske komunale.

Za urejenost pokopališča so prejeli tudi priznanje Zlata sončnica, ki ga podeljuje Hortikulturno društvo Trbovlje, hkrati pa sodijo med naprednejša pokopališča v Sloveniji, saj jim ne manjka razvojnih premikov kot so uvedba dodatnih, najsodobnejših vrst pokopa, digitalizacija poslovilnih vežic, uvedba napisov v braillovi pisavi, portal za iskanje grobov ter električno vozilo za prevoz znotraj pokopališča.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Zapora ceste zaradi sečnje dreves

Od 22.4.2024 do 26.4.2024, med 8.00 in 13.00 uro ter med 14.30 in 17.00 uro bo na lokalni cesti Slap-Jevnica-Kresnice-Litija, na odseku med Litijo...
-- OGLAŠEVANJE --