FOTOGALERIJA: Ajmohtarji pri kuhanju najbolj znane lokalne “juhce”

0
5154
Golče ...že diši-

In Zagorjani so res kuhali. V soboto, petnajstega oktobra, se je v Evroparku širil omamni vonj po 17 različnih vrstah ajmohta Druge svetovne ajmohtijade pod geslom Zagorjani kuhajmo skupaj.

Marija Čop

Predsednico Turističnega društva dediščine in tradicije Podkuma, ki je pobudnik Ajmohtijade, Marijo Čop smo vprašali, zakaj je Ajmohtijada “svetovna”. Takole je povedala: “Ajmohtijado in ajmoht bomo promovirali navzven, doma in v tujini. Prvič smo ajmoht v tujini predstavili pred leti v Parlamentu v Bruslju in doživeli uspeh. Prva Ajmohtijada je potekala v Tirni, druga je zdaj v Zagorju, kjer bo tudi ostala.”

Zagorjanom so včasih – no pa tudi še danes – rekli kar ajmohtarji.

Komisija, ki so jo sestavljali Janez Zajc, priznan kuharski mojster iz Cerkelj na Gorenjskem, ki tudi sicer po Sloveniji ocenjuje različna kulinarična tekmovanja, ter domačina Janez Drnovšek in Silvo Laznik, ki imata bogate izkušnje s področja gostinstva in kulinarike, je imela zato po lastnih navedbah težko in nehvaležno delo, saj je prav vsaka ekipa pripravila okusno obaro.

Vseeno je na podlagi anonimnega ocenjevala določila, da je najboljši klasični ajmoht skuhala ekipa Šole zdravja iz Zagorja, 2. mesto je osvojilo društvo RMED Srečno in tretje občinska ekipa, ki si je nadela ime Zagorska kuhna. Vključili so tudi kategorijo neklasičnih ajmohtov, kjer so kuharji imeli bolj proste roke.

Marija Flere iz zmagovalne skupine Šola zdravje nam je zaupala, da so skuhali dva ajmohta: “Telečjega kombiniranega s piščancem in zajčjega s piščancem, z dodatkom zelenjave, začimb in dobre volje. Za prilogo smo pripravile kruhove cmoke in perkmandeljčke.”

V kategoriji neklasičnih ajmohtov je zmagalo Društvo za zdravilne rastline, ki je pripravilo vegetarijanski ajmoht z veliko zelenjave, začimb in štirimi vrstami fižola. Poimenovali so ga – prdoajmoht. Zabave je bilo na prireditvi več kot dovolj, tako se je pošalila tudi Majda Vahner iz ene izmed ekip, ki je njihov “upokojenski” ajmoht opisala tako; “Ja, saj veste! Upokojenci imamo denar, pa smo po starem zagorskem receptu pripravile ajmoht iz treh vrst mesa!”

Na dogodku je sodelovalo 17 zagorskih društev in organizacij, ki so kuhali najrazličnejše vrste ajmohta. Verjamemo, da jih bo naslednje leto še več.

Za več vtisov pa smo poskrbeli v galeriji.