2 C
Trbovlje
nedelja, 25. februarja 2024
ZON.siAktualnoFOTO: Zlate vrtnice se je hvaležno razveselila Mici

FOTO: Zlate vrtnice se je hvaležno razveselila Mici

Po tem, ko so lansko leto prireditev izpustili, sta Občina Trbovlje in Turistično društvo Trbovlje minuli petek v Gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje podelila dve priznanji za promocijo občine Trbovlje, ki sta šli v roke RMED Perkmandeljc in Društvu Trbovlje novomedijsko mesto ter zlato vrtnico 2021, ki jo je prejela dolgoletna predsednica TD Trbovlje Marija-Mici Juraja.

Omenjena priznanja podeljujejo vsako leto tistim, ki še posebej izstopajoče s svojim delom in zagnanostjo predstavljajo lepote in zanimivosti trboveljskega območja ne le v domačih koncih, temveč širom po Sloveniji ter tudi izven meja naše države.

Kulturni in zabavni program so oblikovali otroci in strokovne delavke Vrtca Trbovlje, Ženski pevski zbor KD Eho Trbovlje, deklamator Vasja Čede Bohorč, prvošolčki plesalci OŠ Trbovlje, učenec kitare Maks Berk in Otroški pevski zbor OŠ Tončke Čeč Trbovlje.

 

Jožica Kukovič

Vajeti Turističnega društva Trbovlje je nedavno prevzela Jožica Kukovič (ta je začasno nasledila dolgoletno predsednico Marijo Juraja) ter v svojem nagovoru izpostavila, “da je uspeh z vidika turističnih ciljev zagotovljen, če bo ideje zlili skupaj, bili vztrajni in nadaljevali začrtano pot.”

Zlato vrtnico 2021 prejela Marija Juraja

Dolgoletna predsednica Turističnega društva Trbovlje, ki je v starosti z dvema pravljičnima številkama, od dela na tem področju odstopila, je zlato vrtnico sprejela iz rok njene začasne naslednice in direktorice Delavskega doma Trbovlje Špele Pavli Perko. Prejemnico zlate vrtnice za letošnje leto so izpostavili kot vidno aktivistko na področju turizma predvsem z vidika dela z ljudmi, kot vneto pripravljavko sladice, lokalno poimenovane “perkmandlčki” in široko vključeno v različna področja (literarno, upokojenci, društvo računovodij). Marija – Mici Juraja je ob tem kratko in jedrnato dejala: “Hvala vsem, ki ste opazili in prepoznali moje delo.”

Društvu TNM za projekt Prometej, RMED za neutrudno ohranjanje rudarske dediščine

Društvo TNM, zanj Nataša Pavlovič, s priznanjem

Priznanje za promocijo občine Trbovlje je prejelo Društvo Trbovlje novomedijsko mesto, ki je podpisano pod širokoplasten projekt postavitve mogočne plastike Prometej na Ostrem vrhu.

Od ideje do realizacije je pri tem vključilo številne občane, podjetja, umetnike, pravzaprav vsakogar, ki je lahko po svojih zmožnostih in sposobnostih prispeval, da danes nad Trbovljami stoji edinstvena turistična znamenitost, ki opominja na rudarsko preteklost.

Priznanje je prevzel nekdanji rudar Anton Lisec

Rudarsko muzejsko in etnološko društvo Perkmandeljc se vse od ustanovitve ob močni podpori in stalni aktivnosti članov, večinoma nekdanjih rudarjev, trudi ohranjati knapovsko dediščino za vse prihodnje rodove – da si bodo znali predstavljati, od kod izhajajo, četudi so rudniki že zaprli svoje obrate. Tudi skozi aktualen projekt, pri katerem sodelujejo s trasiranjem dela poti SREČNO, ki z rudarsko zgodovino povezuje štiri občine: Laško, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi.

Kako vsakokratna obujanja nekdanjih revirskih časov poživi tudi podoba knapovskega škrata Perkmandeljca, s katerim si nagajivec črnih rovov in društvo delita ime, pa ni potrebno posebej poudarjati.

Gabričeva: Turizem ni dobrodelnost

Županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič

Na prireditvi je zbrane nagovorila tudi županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič, ki je izpostavila velik uspeh s projektom Inspiracija ter zadovoljno povedala, da je bila prav Občina Trbovlje tista zasavska občina, ki je bila uspešna na evropskem razpisu za čezmejno sodelovanje Interreg Slovenija – Hrvaška. “Iz tega izhajajo projekti Od dimnika do dimnika, Pobeg iz rudnika, Iz trbouskiga špajza, turistične delavnice, urejena je bila info točka v Parku kulture – prostor pred pošto je močan odraz lokalne kulture,” je naštevala in poudarila, da “turizem ni dobrodelnost, pač pa ena najbolj rastočih panog na svetu, iz katerega je potrebno izhajati tako, da lokalni ljudje ponudijo, kar zmorejo ponuditi ter da se zadeve odvijajo v tržni smeri.” Dotaknila se je tudi prenočitvenih kapacitet z omembo Hostla ter omenila hišo v Kurji vas, v kateri načrtujejo urediti dva apartmaja za goste, ki pričakujejo višji standard.

SORODNI ČLANKI:

Najbolj jo žalosti, ko ji rečejo domačini, da nimamo kaj pokazati.

 

 

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

V spletni goljufiji oškodovana za več 1000 evrov

V minulem tednu so policisti na območju Zasavja, poleg rednih nalog, obravnavali še: PP Hrastnik Prijavo kaznivega dejanja v ponedeljek. Neznani storilec je poškodoval vetrobransko steklo...