-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj jo žalosti, ko ji rečejo domačini, da nimamo kaj pokazati.

-- OGLAŠEVANJE --

Pionirka zasavskega turizma Marija Juraja se že 20 let trudi obuditi stare šege ter dvigniti turizem in predstavljati zasavsko regijo po Sloveniji in še dlje. Vedno si vzame čas in speče svoje slavne “perkmandlčke”.

Marija Juraja, bolj poznana pod vzdevkom Mici je žena, mati, babica in prijateljica. Poleg Turističnega društva Trbovlje, deluje še pri Literarnih prijateljih Društva upokojencev Trbovlje, je članica Društva računovodskih delavcev Trbovlje in je aktivna še v drugih društvih. Kot upokojenka Rudisa si je ob upokojitvi zadala nalogo, da organizira druženje upokojencev, kar sedaj počne že 20 let.

“Za delo v Turističnem društvu me je nagovoril gospod Tine Lenarčič in ni mi žal, čeravno mi je bilo delo nepoznano. Kmalu sem opazila, da me to delo razvedri. Tako v društvu aktivno delujem 20 let in ravno toliko časa sem tudi predsednica društva,” se spominja Jurajeva.

Kaj vse ponuja Zasavje?

»Seveda mislim, da je najljubša turistična točka v Zasavju Kum, naš zasavski Triglav, s pogledom na najvišji dimnik v Evropi in na vse naokrog. To je tudi moja najljubša točka,« ponosno nadaljuje.

Tujce, ki pridejo v Zasavje, zagotovo peljemo na Kum, še prej pa v Trbovljah na ogled 4.dritla, rudarskega stanovanja, morebitne razstave ter seveda na ogled celotnega Delavskega doma. Odvisno je od tega kakšne ciljne skupine so obiskovalci. Zelo zanimive so tudi površine rudnika v zapiranju in cerkvica v Retju. Tudi novejša cerkev v mestu poleg muzeja je nekaj posebnega že po vitražah samih in tu je tudi “ta glavna” cerkev Sv. Martina, nadaljuje naša sogovornica.

Člani trboveljskega turističnega društva pa nemalokrat peljejo turiste tudi v sosednje Zagorje na ogled rudarskega muzeja ali v hrastniško steklarno.

Za pravo knapovsko kosilo “grenadirmarš” poskrbijo v lokalnih restavracijah, kjer postrežejo z jetrno klobaso in s kakšnim koščkom “funšterca”.

Razvoj turizma prepočasen, nedovršen

Da se turizem v Zasavju sicer spreminja, vendar prepočasi doda Jurajeva.

Najbolj jo žalosti, ko ji rečejo domačini, da nimamo kaj pokazati. Turisti, ki prihajajo v Zasavje pa povedo, kako so Zasavci nekaj posebnega in kako lepi in zanimivi kraji so to. “Predvsem slovimo po prijaznosti in rudarskih kolonijah, česar drugje ni,” odločno pove.

“Prav tako,” pravi, “je naša slabost oziroma šibka točka to, da ne speljemo nobenega projekta do konca, ampak jih (kot je bilo v primeru blagovne znamke V TRI KRASNE, kjer smo pridobili veliko lepih in kvalitetnih zgibank) sedaj ukinjamo. Spominjam se, ko sem bila občinska svetnica, kako sem se veselila tega projekta in ne da smo pridobili sredstva samo preko EU tudi zasavske občine so vanj vložile.«

Delovanje društva in delo članov je razgibano

Turistično društvo Trbovlje deluje pod okriljem Turistične zveze Slovenije. Društvo je bilo ustanovljeno predvsem za promocijo občine in marsikdo zmotno razmišlja, da bi društvo moralo organizirati izlete izven občine, pojasni prva dama društva. Bistvo je, izvemo, da privabljajo turiste v Zasavje.

Njihova naloga je tudi obujanje starih običajev in zato bodo za veliko noč organizirali delavnice, kjer bodo njihove rokodelke z različnimi tehnikami barvale jajčka. Z zajčkom pa bodo obiskali tudi vrtec in OŠ Tončke Čeč, kjer bodo otroci po zelenici iskali jajčka. 

Njihova največja prireditev je vsekakor podelitev Zlate vrtnice v mesecu decembru, kjer nagradijo vse tiste, ki kakor koli promovirajo trboveljsko občino.

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

Praznovanje trboveljskih potapljačev: Toni Mrak se pri 80 letih še vedno potaplja

Muhasta in nepredvidljiva Sava je zaradi svoje neraziskanosti izziv potapljačem. Veliki ljubitelj narave in povodnega sveta je DPD Trbovlje- Društvo za podvodne dejavnosti Trbovlje,...
-- OGLAŠEVANJE --