22.5 C
Trbovlje
četrtek, 16. septembra 2021
ZON.siAktualnoFOTO: Žetveno tekmovanje pod Mrzlico

FOTO: Žetveno tekmovanje pod Mrzlico

Julij ali mali srpan je čas za žetev pšenice. Zato so se v Društvu kmečkih žena in deklet Trbovlje s posvetovanjem kmeta na ekološki kmetiji »Zgornji Lemevšek« pri Marjanu Lamperju odločili, da je že pravi čas za spravilo pšenice – pire. Kmetija leži na 750 m nadmorske višine pod Mrzlico.

Na žetev sta se prijavili tudi Društvo kmečkih žena in deklet Hrastnik in Društvo vaških žena Čemšenik. Žetvena prireditev je potekala minuli vikend, sodniki pa so tudi ocenjevali, katero društvo je pri žetvi hitrejše in kdo naredi lepše snope pšenice. Prisotne je do kraja njive pospremila mlada harmonikarica Hana in tako se je žetev v prijetnem vzdušju pričela.

Letos je pšenica lepo dozorela in tudi divji prašiči so jo zgrešili, zadovoljno pove kmet Marjan. Prav simpatično je bilo videti, navdušeno pove Metka Štrajhar, da sta se celo dva četrtošolca želela naučiti, kako ravnati s srpom, kako prav in lepo požeti pšenico in kako narediti poresel (na poresel se položi snop pšenice in trdno zaveže).

Vsi so bili dobri, a najboljši je lahko le eden. Tokrat so bile to članice Društva kmečkih žena in deklet Hrastnik, sledile so članice Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje in za njimi članice Društva vaških žena Čemšenik. Vse vsekakor obvladajo žetev, le majhna odstopanja so bila v seštevku pridobljenih točk. Življenjski partnerji žanjic so po končanem tekmovanju pomagali požeti še ostali del njive s kosilnico ter naložiti požete snope na traktorsko prikolico in jih odpeljati v kozolec. Tako je bila pšenica pod streho. Kuharica, članica Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje, je pripravila dobro toplo malico – golaž z belimi žganci. Lastnik kmetije pa je poskrbel za pijačo.

Kmečke žene in dekleta pričele z deli na vrtu

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Regija bogatejša za novo napravo za novorojenčke

Danes dopoldan je v Splošni bolnišnici Trbovlje potekala krajša slovesnost ob predaji najnovejše naprave za fototerapijo novorojenčkov, ki jo je v okviru projekta T-2 ♥...