22.5 C
Trbovlje
četrtek, 16. septembra 2021
ZON.siAktualnoFOTO: Obudili stike s pobratenimi občinami

FOTO: Obudili stike s pobratenimi občinami

Vodstvo občine Trbovlje se je odločilo, da je čas, da ponovno obudi sodelovanje s pobratenima občinama Valandovo in Lazarevac. 

Delegacija trboveljske občine, vključno z županjo Jasno Gabrič, direktorico občinske uprave Urško Poznič Goršek, direktorjem Delavskega doma Trbovlje Zoranom Pozničem je tako že obiskala občino Valandovo, Skopje in Inđijo, konec tedna pa se bodo na poti proti domu ustavili tudi v občini Lazarevac.

Namen obiskov je navezati stike z občinami na Balkanu, se pogovoriti o aktualnih temah, spremembah, ki smo jih doživeli skozi čas ter o možnostih prihodnjega sodelovanja.

Obisk bodo kmalu vrnili

obisk pobratenih mest4
Župana občin Trbovlje in Inđija med pogovorom o projektu industrijskih con.

“Prav je, da se ta sodelovanja med nami obudijo, saj bodo možnosti različnega sodelovanja v prihodnje vedno večje. Izjemno je, ko te ljudje ustavljajo in pripovedujejo zgodbe, kako so nekaj časa preživeli v Trbovljah ali pa sodelovali v izmenjavah, koliko imen Trboveljčanov se še spomnijo ter kako dobro naštevajo podjetja, s katerimi so sodelovali. Žal mi je, da so ta sodelovanja s časom zamrla in upam, da jih bomo obudili ter se pričeli pogovarjati, sodelovati. Veselimo se njihovega obiska v naših Trbovljah,” je povedala Gabričeva.

V Valandovem obiskali lokalna podjetja

obisk pobratenih mest3
Na ogledu podjetja Metal-Cinkara.

V občini Valandovo so skupaj z županom Valandovega Nikolchem Churlinovskim obiskali nekatera lokalna podjetja s področja prehrambene industrije, tekstila, podjetje, ki je največji pridelovalec buteljčnega vina v tem delu Makedonije ter gimnazijo in vrtec. Županja je bila tudi gostja tudi na lokalnem radiu Valandovo, trboveljsko delegacijo pa je sprejel tudi poslanec v parlamentu Makedonije Gjoko Kamchev.

Župan Valandovega je bil vesel obiska trboveljske delegacije, saj je s trboveljsko občino zaman poskušal vzpostaviti stik že leta 2005. V začetku prihodnjega leta si želijo obiskati Trbovlje z namenom, da se konkretneje dogovorijo o prihodnjem sodelovanju.

Z županom Inđije o aktualnih projektih

Ekipa občine Trbovlje je obiskala tudi občino Inđija, eno izmed najperspektivnejših in najrazvitejših občin v Srbiji. Z županom Inđije Vladimirjem Gakom, je delegacija občine Trbovlje spregovorila o aktualnih projektih občine, si ogledala obe industrijski coni in obiskala podjetja Gas Teh, Majkić d.o.o in podjetje v slovenski lasti Metal-Cinkaro.

Danes v Skopju in Lazarevcu

Danes se bo delegacija Občine Trbovlje sestala tudi z županom Skopja, obiskala še eno od najbolj uspešnih skopskih podjetij Alkaloid AD Skopje ter nato tudi pobrateno občino Lazarevac.

V obeh pobratenih občinah bodo podpisane listine prijateljstva/pobratenja kot obuditev ponovnega sodelovanja na področju evropskih in ostalih projektov. Dobri odnosi med obema občinama, pravi Gabričeva, so namreč bistvenega pomena za uspešen razvoj v večji, mirni in združeni Evropi ter temelj nadaljnjega spoštovanja in sodelovanja.

Fotogalerija:

 

- Oglaševanje -

Iz kategorije


Preberite tudi

Regija bogatejša za novo napravo za novorojenčke

Danes dopoldan je v Splošni bolnišnici Trbovlje potekala krajša slovesnost ob predaji najnovejše naprave za fototerapijo novorojenčkov, ki jo je v okviru projekta T-2 ♥...