-- OGLAŠEVANJE --

FOTO: Premierno predstavljamo veličastnega Rudarja-Prometeja!

-- OGLAŠEVANJE --

Dolgoletna ideja o velikanskem kipcu rudarja, ki bo gledal na Trbovlje, se uresničuje. Kipec bo v celoti sestavljen iz odpadnega jamskega železa iz zasavskih jam, največ iz rovov rudnika Trbovlje-Hrastnik in trboveljske separacije.

Zoran Poznič

Poklon dolgoletnemu rudarjenju v Zasavju in zapuščina vseh z rudarjenjem povezanih naj bi bila postavljena še letos, na Ostrem vrhu, po domače – Špicbergu nad Trbovljami. Društvo Trbovlje novomedijsko mesto je v pridobivanju gradbenega dovoljenja, avtor Zoran Poznič pa je že začel z varjenjem in sestavljanjem mogočnega 8-metrskega Prometeja – Rudarja. In kot je obljubil, bo osnovna konstrukcija postavljena še v tem mesecu.

V celoti bo največja slovenska plastika postavljena in sestavljena v prostorih trboveljskega podjetja Kovit, kjer se bodo angažirali tudi s svojim znanjem varjenja in drugih kovinarskih poklicev. Poleg avtorja, bo pri sami izvedbi sodelovalo od pet do osem ljudi, pove Poznič, kateremu bodo strokovnjaki iz Kovita pomagali pri strokovnih ekspertizah, statiki in preostalem »kovinarskem« znanju.

Prometej – Rudar bo narejen v enem kosu in ga bodo postavili naenkrat. Najverjetneje bo končano skulpturo potrebno iz prostorov Kovita na Špicberg prenesti kar s helikopterjem, ocenjuje avtor.

Za finančni del projekta so poskrbeli v društvu, kjer so na pomoč poklicali lokalna in okoliška podjetja ter posameznike. »Veliko se jih je že odzvalo, za kar smo več kot hvaležni. Za dokončanje projekta pa še potrebujemo pomoč.« poročajo z društva, kjer imajo odprt račun, na katerega je možno nakazati sredstva. Prav jim pride prav vsak evrov, saj je ocenjena vrednost okoli 45 tisoč evrov in z donacijami želijo doseči tudi dejstvo, da bo veličasten kovinski rudar last prav vseh Zasavcev in Zasavk.

Podatki za nakazila: Društvo Trbovlje novomedijsko mesto, Trg svobode 11a, 1420 Trbovlje – SI56 6100 0002 4000 184

NORO: 8 metrov visok “sodobni rudar” iz jamskega železa visoko nad Zasavjem

Deli s prijatelji

-- OGLAŠEVANJE --

Najbolj brano

-- OGLAŠEVANJE --

-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --
-- OGLAŠEVANJE --

Preberite tudi

FOTOGALERIJA: Gasilci so se sami “lotili” evropskih projektov, s katerimi posodabljajo svoje prostore in opremo

Kar sami so pripravili projekt, se javili na razpis za evropska sredstva in z njimi postavili sončno elektrarno na streho ter prenovili prostore. Gasilski...
-- OGLAŠEVANJE --