24.1 C
Trbovlje
sobota, 25. junija 2022
ZON.siAktualnoFOTO: Nov oder in scenska tehnika, pa luči ...!

FOTO: Nov oder in scenska tehnika, pa luči …!

Potem ko je KC Delavski dom Zagorje pred tremi leti popolnoma obnovil in zamenjal ozvočenje v dvorani in tako omogočil optimalne pogoje za vrhunski zvok med prireditvami, so se septembra letos lotili še popolne prenove odrske in scenske tehnike.

Ta je bila nujno potrebna, saj so bile naprave na odru dotrajane in zastarele. Obstoječa odrska tehnika je bila namreč stara več kot 60 let, torej od same postavitve kulturnega hrama v Zagorju.

Staro ven in vgraditev novega!

Najprej je bilo potrebno odstraniti vso obstoječo odrsko mehaniko – vrvenice, vleke, lesene pode galerij in mostov, tekstil… ter izračunati statične obremenitve odrskih konstrukcij.

Nato so se pričela gradbena dela, potrebna za novo scensko in odrsko tehniko. Na novo so izdelani in vgrajeni kovinskih podi z varnostnim robom na galerijah in mostovih, prav tako so vsi nosilci cevi za reflektorje na portalnem mostu in portalni zastori novi.

Novost so elektromotorni scenski in lučni vlaki (vgrajenih je 11 scenskih vlakov, štirje bočni scenski vlaki, štirje lučni vlaki in dva bočna lučna vlaka). Za vse to bila je potrebna nova krmilna enota scenske mehanike (pult) za upravljanje s scensko mehaniko z vsemi napajalnimi, signalnimi, zaščitnimi in varnostnimi elementi, ki poleg vseh ustreznih evropskih direktiv v celoti zadostuje uveljavljenim predpisom za odrsko tehniko. Ta krmilni sistem vsebuje vse potrebne varnostne in opozorilne funkcije.

Novost je tudi elektromotorni pogon glavne zavese; vsa elektro oprema scenske mehanike, vodilo zadnje zavese ter vsa tekstilna oprema in projekcijska platna. Ena od novosti, ki jih bodo obiskovalci predstav zagotovo opazili, je dopolnjen lučni park z najsodobnejšimi pametnimi LED-lučmi, ki bodo omogočale prave svetlobne spektakle.

Investicija v obnovo opreme je bila nujna z več vidikov, najbolj pa z vidika zagotovitve varnosti na odru ter preprečitve poškodb ljudi in opreme.

 

Obnovili so tudi odrski pod; ta v osnovi sicer ni dotrajan, je pa res, da je preteklo kar precej časa od zadnje obnove. Celoten oder so zbrusili, prekitali in ga premazali s specialnim oljem za gledališke odre.

Poleg vseh obstoječih del so dodatno naredili tudi presojo požarne varnosti na odru in avtomatizirali požarni loputi, prekitali in prebelili oz. počrnili stene v garaži in vhode na oder ter obnovili oba stebra na straneh odra.

Brez Občine in Ministrstva za kulturo ne bi bilo pridobitve

Karmen Cestnik ima trdne razloge za širok nasmeh

»Izjemno smo bili veseli, da je Občina Zagorje ob Savi na razpisu Ministrstva za kulturo za sofinanciranje vlaganj v občinsko javno kulturno infrastrukturo uspela dobiti denar za potrebno naložbo v Delavskem domu Zagorje,” je povedala Karmen Cestnik, direktorica KC Delavski dom Zagorje.

Naložbo, ki je sedaj zaključena, je v višini slabih 470 tisoč evrov sofinanciralo Ministrstvo za kulturo. Preostanek sredstev sta zagotovila Občina Zagorje ob Savi in KC Delavski dom Zagorje.

Največjo naložbo v odrsko tehniko v več kot 60-letni zgodovini obstoja najpomembnejše kulturne ustanove v Zagorju je izvedlo podjetje MAORI, odrska in scenska tehnika, d. o. o.  Vrednost del je bila ocenjena na  dobrih 700.000 € z vključenim DDV-jem.

Prednostim in novostim kar ni konca

Vgradnja elektromotornih pogonov in krmilnega sistema, ki sledi zadnjim standardom in smernicam, zagotavlja prijazno delo z opremo, vgrajena je vsa potrebna delovna in varnostna senzorika za nadzor in upravljanje mehanike preko sodobnega krmilnega pulta z zaslonom na dotik. Tudi varno delo in sama varnost odslej nista več vprašljiva.

Z novo odrsko opremo so ustvarjeni pogoji tudi za kakovostna gostovanja gledališč, ki bodo imeli na voljo najmodernejšo odrsko tehniko za svoje scenske in lučne potrebe. Gostovanje na odru pa bo v prvi vrsti varno za vse udeležence.

SORODNI ČLANKI:

Začeli so z razdiranjem, lomljenjem in razbijanjem

- Oglaševanje -

Najbolj brano


Preberite tudi

Ulična razstava, tokrat v čast Sagor-ju (poznate ime?)

Občina Zagorje ob Savi je v mestnem središču popestrila kulturno ponudbo, saj je ob glavni cesti med krožiščem in Sparom postavila panoje za ulično...
X